Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mrazivé počasie prinesie ľadové víno. V Šenkviciach zbierali hrozno pri mínus 9 stupňov Celzia
Zdielať na

Mrazivé počasie prinesie ľadové víno. V Šenkviciach zbierali hrozno pri mínus 9 stupňov Celzia

ŠENKVICE, OKRES PEZINOK / Hrozno na ľadové víno sa zbiera práve v takomto mrazivom počasí, ako sme mali počas týchto dní. Aby totiž malo hrozno správnu cukornatosť, zber sa musí realizovať pri teplote nižšej ako mínus 7 stupňov Celzia. Navyše celý čas museli hrozno ochrániť pred nájazdmi zveri a vtákov.

"Ideme rýchlo a snažíme sa zahriať prácou," hovorí brigádnička pani Andrea. "Zbiera sa výborne, celkom príjemná práca, ranná rozcvička, na imunitný systém," hovorí brigádnik pán Tomáš. O piatej hodine ráno prišlo do vinohradu vyše dvadsať ľudí, aby mohli oberať hrozno, v čo najnižších teplotách. "Pracujem tu ale v kancelárii, a dnes je príjemná zmena od počítača," hovorí pani Andrea. 

Pri výrobe ľadového hrozna je dôležitá cukornatosť. A tá sa dá dosiahnuť mrazivým počasím. Mráz spôsobí to, že v bobuľke zamrzne voda. "Vytvoria sa kryštáliky ľadu a takéto bobuľky sa musia lisovať za mrazu, a vylisujem hustú šťavu, ktorá má vyššiu cukornatosť," hovorí vinohradník a vinár Ladislav Šebo. 

Na výrobu ľadového vína je potrebné viac hrozna ako na klasické víno. Z jedného hektára hrozna sa dá vyrobiť minimálne štyritisíc litrov vína. "Keď to premietnem do množstva ľadového, tak keď sa nám podarí niečo cez 400 litrov vína, tak to bude pekný úspech, preto aj tá cena ľadového vína je o dosť vyššia," hovorí Šebo. 

Aby hrozno ochránili pred vtáctvom a zverou museli ho zasieťkovať.
"Je to dosť náročné, aj tá strata počas tej doby čakania na ten mráz, vždy je nejaká a nie je malá aj preto tá vzácnosť je taká, aká je aj to množstvo je menšie," hovorí Šebo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy