Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko navyšuje počet vakcinačných centier, na očkovanie sa môže prihlásiť širší okruh ľudí
Zdielať na

Slovensko navyšuje počet vakcinačných centier, na očkovanie sa môže prihlásiť širší okruh ľudí

SLOVENSKO / Na Slovensku sa výrazne navýšia počty vakcinačných centier, vo štvrtok sa proti ochoreniu COVID-19 očkovalo až v 51 nemocničných zariadeniach. Rozširuje sa taktiež okruh osôb, ktoré sa môžu prihlásiť na očkovanie. Sú to záchranári, pracovníci, ktorí testujú na odberných miestach, študenti, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientmi či zamestnanci upratovacích služieb v nemocniciach.

O očkovanie proti ochoreniu COVID-19 môžu požiadať ďalšie profesie. Registračný formulár na očkovanie je už dostupný aj pre zamestnancov mobilných odberných miest, záchrannej služby a obslužné organizácie pracujúce v nemocniciach.

Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, rezort zdravotníctva komunikuje s ďalšími ministerstvami o zadefinovaní povolaní, ktoré patria pod kritickú infraštruktúru. Okruh ľudí, ktorí budú očkovaní v prvej vlne, sa tak ešte rozšíri o ďalšie zamestnania. 

​Navyšuje sa počet vakcinačných centier

Od 8. januára sa k šiestim vakcinačným centrám, teda trom nemocniciam v Bratislave, nemocnici v Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach pridajú ďalšie. Na Slovensku sa už vo štvrtok očkuje v 55 zariadeniach. Z nich sa postupne, po preočkovaní svojich zamestnancov, stávajú vakcinačné centrá. "Za január má postupne prísť na Slovensko 208-tisíc dávok vakcíny Comirnaty a predpokladá sa dovoz aj 11-tisíc pilotných dávok od firmy Moderna. Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Prvých 5-tisíc dávok vakcíny od spoločnosti Moderna by malo na Slovensko prísť 11. januára. Následne sa začne očkovať aj touto vakcínou. Ďalších 6-tisíc od tohto výrobcu rezort očakáva 18. januára. Ministerstvo upozorňuje, že tak ako u iných liečiv, bude použitie konkrétnej vakcíny od daného výrobcu na rozhodnutí lekára.

V poslednej fáze očkovania príde na rad zvyšok populácie. "Ktorú očakávame, že príde na rad v priebehu jari tohto roka okolo Veľkej noci," priblížila Eliášová. 

Zdravotníkov v Michalovciach zaočkujú v priebehu 2 dní

V Michalovciach očkuje 5 špecializovaných tímov. Všetci zdravotníci by tu mali dostať vakcínu v priebehu 2 dní. "Je to vyše 60 percent, keď pripočítame, že asi 50 ľudí máme na PN-ke s COVIDOM," priblížil riaditeľ michalovskej nemocnice Marián Haviernik. 

Pod zvýšený záujem sa podpísala prítomnosť pacientov s anglickou mutáciou vírusu, ako aj lokálna epidémia osýpok v roku 2018, ktorá ustúpila až po očkovaní. "Náš personál videl, že toto jedine nám môže pomôcť," uviedol primár infektológie Štefan Zamba. 

Očkovanie odštartovali aj v nemocnici v Považskej Bystrici. Dnes a zajtra majú v pláne zaočkovať sto zdravotníkov za deň. "Predbežne sa nám nahlásilo 400 zamestnancov z tých 960, ktorých máme," ozrejmil riaditeľ NsP Považská Bystrica Igor Steiner. Samozrejme, sú to tí, ktorí sa starajú o ľudí s koronavírusom. "Leží u nás sto pacientov s Covid-19, šiesti sú na áre na pľúcnej ventilácii," upresnil Steiner.

Jedno z 25 vakcinovacích centier otvorili aj v komárňanskej nemocnici. V Komárne vytvorili tri ambulancie. "V priebehu štvrtka – piatka by sme mali zaočkovať do 500 zdravotníckych pracovníkov z okresu Komárno," priblížila primárka ORL a JZS Iveta Csekesová. 

Evidujú aj nežiadúce účinky 

K dnešnému dňu je zaočkovaných cez 10 700 ľudí, štátny ústav pre kontrolu liečiv ale hlási aj nežiadúce účinky. Eviduje 11 nezávažných reakcii a jednu závažnú reakciu."Väčšina hlásení sa týkala krátkodobých a nezávažných nežiaducich účinkov (bolesť v mieste vpichu, zimnica, nevoľnosť, zvýšená teplota a pod.). Jedno hlásenie bolo vyhodnotené ako závažné, kde pacient udával pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi," povedala hovorkyňa ŠUKL Magdaléna Jurkemíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy