Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prípad zastrelených koní pobúril nielen verejnosť, ale aj ochranárov a poľovníkov. Strelec strielal smerom k domom
Zdielať na

Prípad zastrelených koní pobúril nielen verejnosť, ale aj ochranárov a poľovníkov. Strelec strielal smerom k domom

STARÁ BAŠTA / Prípad zastrelených koní pobúril nielen verejnosť, ale aj ochranárov a poľovníkov. Podľa informácií svedkov a chovateľa totiž neznámy vinník strieľal večer smerom na rodinné domy a z veľkej vzdialenosti.

Prípad z obce Stará Bašta už vyšetrujú krajskí policajti z Banskej Bystrice, došlo aj k prekvalifikovaniu trestného činu.  "V tomto prípade došlo k zmene právnej kvalifikácie na zločin týranie zvierat," skonštatovala policajná hovorkyňa Mária Faltániová.


Polícia v prípade zatiaľ obvinenie voči konkrétnej osobe nevzniesla, nie je teda zatiaľ preukázané kto strieľal. S najväčšou pravdepodobnosťou to však bol poľovník.  Policajti by to mohli zistiť veľmi jednoducho. Každý kto ide poľovať, musí byť totiž zapísaný v knihe návštev poľovného revíru a musí mať vydané aj povolenie na lov.  "Ja to z hľadiska dodržiavania bezpečnostných pravidiel. Všetci musíme o sebe vedieť, kde sa v revíry vyskytujeme.  Pravidlá platia pre každého poľovníka, pre každého jedného poľovníka rovnako," uviedol predseda okresnej poľovníckej komory Rimavská Sobita, Vojtech Kovalčík.



Miestni počuli výstrely okolo šiestej večer. Skúseného poľovníka pobúrila aj informácia, že strelec mal páliť smerom do dediny. "Strieľali cez dedinu, cez domy, cez zástavbu domov," povedal Martin, chovateľ koní.

Podľa predsedu okresnej poľovníckej komory to nie je v poriadku. Pretože každý poľovník, pred tým ako ide vystreliť musí zvážiť, či niekoho neohrozuje. Čiže musí dodržiavať všetky pravidlá bezpečnosti jednak pri streľbe a tak isto pri zaobchádzaní so zbraňou.


Podľa vyjadrení svedkov mal strelec stáť na kopci oproti dediny. Kone boli niekoľko stoviek metrov od tohto miesta.
"Som sa dozvedel od ľudí, že videli odkiaľ sa strieľalo. Bol použitý infra puškohľad.  Jedná sa o vzdialenosť približne 600 metrov," dodal chovateľ Martin. "Aj pri výkonných zameriavačoch, to znamená pri výkonných puškohľadoch tá poľovnícka vzdialenosť ja počítam tak maximálne 250 metrov," oponuje Kovalčík.


V prípade od začiatku figuruje jedno meno. Ide o miestneho podnikateľa a zároveň predsedu miestneho poľovníckeho združenia. Ten krátko po streľbe volal chovateľovi, že došlo k nehode. Najskôr mu tvrdil, že strieľal niekto iný, potom sa mal priznať on. "Po výzve polície sa vyjadril tak, že kone zastrelil on osobne," povedal chovateľ Martin.


Priestor na vyjadrenie sme mu dali dvakrát, raz osobne, v utorok telefonicky. Udalosť ale odmietol komentovať. Podrobnosti k prípadu zatiaľ nezverejňuje ani polícia. "Vzhľadom k tomu, že prípad je v štádiu, kedy vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony a vypočúva ďalších svedkov, nie je možné k prípadu zverejniť ďalšie informácie," uzavrela policajná hovorkyňa Faltániová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy