Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hlas-SD podáva trestné oznámenie na Matoviča, iniciovať chce aj predčasné voľby
Zdielať na

Hlas-SD podáva trestné oznámenie na Matoviča, iniciovať chce aj predčasné voľby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Hlas-SD podáva trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča a členov vlády. Informoval o tom expremiér Peter Pellegrini v utorok na tlačovej konferencii pred Úradom vlády SR. Poslanci strany Hlas-SD majú podozrenie, že sa porušuje zákon. Zároveň chcú podať návrh na skrátenie volebného obdobia vlády.

Trestné oznámenie podávajú opoziční poslanci pre údajné marenie úlohy verejným činiteľom, za zneužívanie právomoci verejným činiteľom a za nebezpečné šírenie nákazy. "Je to škandál, je to naša povinnosť, aby sme sa pozreli z tohto pohľadu na nečinnosť vlády," vyhlásil Pellegrini. Šírenia choroby sa mal podľa neho dopustiť vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina), ktorý „možno nakazil polovicu vlády”.

​Zároveň poslanci strany Hlas-SD podajú do Národnej rady Slovenskej republiky návrh na skrátenie volebného obdobia vlády. „Nie mimoriadna schôdza ani návrh na nejaké uznesenie, ale návrh zákona, ktorý bude riadne zaradený do programu januárovej schôdze a o ktorom sa bude hlasovať, aby sme dali možnosť poslancom národnej rady v mieri a pokoji ukončiť toto trápenie,” dodal predseda Hlasu-SD. Riadenia krajiny sa majú zhostiť tí, ktorí majú ochotu tvrdo pracovať a majú skúsenosti, aby krajinu vyviedli z marazmu.

Slovensko podľa Pellegriniho nemá premiéra. "Nedokáže sa ľudom pozrieť do očí. Kde je premiér Slovenskej republiky, kde je minister zdravotníctva," pýta sa Pellegrini. V súčasnej situácii by mal Matovič podľa Pellegriniho každý deň byť prítomný na úrade vlády. Zároveň očakáva, že niekedy po tlačovej konferencii napíše Matovič „trápny status”.

Raši požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru

Člen Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo a poslanec parlamentu Richard Raši (Hlas - SD) v utorok požiadal o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru. Ako povedal na tlačovej besede, minister zdravotníctva Marek Krajčí by na ňom mal predstaviť konkrétne pripravené kroky, ktoré majú pomáhať nemocniciam.

Upozornil, že nemocnice hlásia kolaps, nemajú kam dávať pacientov a iné nemocnice pritom stále voľné kapacity majú. Raši poukázal na to, že chýba aktívne krízové riadenie. Chýba podľa neho tiež online informovanie záchranárov, kde môžu pacientov nosiť a online informovanie a príkazy pre jednotlivé nemocnice.

"Nemôžeme to nechávať na kraje, mestá, jednotlivé nemocnice alebo záchranný systém, aby si hľadali voľné miesto. Musí to byť riadené z jedného centra. Keď sa nahlási na operačné stredisko záchrannej služby, že pacient má problém, aby im bolo jasné, kde ho môžu dať, kde je voľný ventilátor, kyslík alebo kde sú volné lôžka pre pacientov, ktorí nepotrebujú intenzívnu starostlivosť," dodal člen zdravotníckeho výboru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy