Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Začína sa splátkové peklo, tretine ľudí končí nárok na odklad úverov
Zdielať na

Začína sa splátkové peklo, tretine ľudí končí nárok na odklad úverov

SLOVENSKO / Zatvorenie prevádzok a prísny zákaz vychádzania opäť skomplikoval život desaťtisícom Slovákov, ktorí prišli o živobytie. Bez príjmov nie sú schopní živiť rodiny a splácať úvery v bankách. Šanca požiadať o ich odklad bude minimálňe do konca marca. Horšie sú však na tom tí, ktorým sa táto ochranná lehota čoskoro skončí.

Možnosť odložiť si splácanie úveru až na 9 mesiacov využilo na jar vyše 120 tisíc domácností. Približne tretine z nich však to skutočné peklo hrozí až teraz. Zatvorené prevádzky a ochromený život v krajine môže zraziť na kolená aj tých, ktorým sa doteraz s koronou darilo hrať vyrovnanú partiu.

No kým v lete sa im časť príjmov podarilo zachrániť, aktuálne opatrenia štátu im nedovolia zarábať podstatne dlhšie a tým aj splácať. Pritom, ešte pred niekoľkými týždňami to vyzeralo, že o odklad splátok už nebude záujem.“Počas novembra a decembra minulého roku sme zaznamenali iba niekoľko nových žiadostí klientov denne,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. 

Už onedlho sa to však môže zmeniť. Niektorým sa minú rezervy a nad ďalšími bude visieť hrozba nesplatených úverov. Európsky orgán pre bankovníctvo preto odporučil predĺžiť možnosť požiadať o odklad splátok aspoň do konca marca. “Pevne verím, že sa týmto opatrením budú riadiť všetky slovenské banky," reagoval riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik. Horšie sú na tom tí, ktorí o odklad požiadali už vlani. Väčšine z nich sa totiž končí v prvých dvoch mesiacoch roka. “Tých 9 mesiacov bola maximálna hranica, ktorú stanovila EBA," povedal hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. 

Predĺženie deväťmesačnej lehoty by určite privítali najmä dlžníci, ktorých finančná situácia sa pre pokračujúce lockdowny vôbec nezlepšila. Ide najmä o pracovníkov v službách a cestovnom ruchu. Ministerstvo financi sa však nateraz nechystá dlžníkom uľahčiť situáciu. “Analyzujeme a monitorujeme všetky údaje, ktoré dostávame z NBS, aby rezort financií vedel v prípade relevantných dôvodov operatívne zareagovať," ubezpečil Kirinovič. 

Iniciatívu tak zrejme budú musieť prevziať finančné domy, ktoré môže zaplaviť vlna zlyhaných úverov. “Verím, že o tom už slovenské banky diskutujú," vyjadrila sa Andrea Kasanická Straková, finančná expertka Partners Group. Čas sa však kráti a dlžníkom sa postupne míňajú tromfy. “Majú možnosť požiadať o štandardný odklad splátok," odporučila Straková. 

Ten môže mať napríklad podobu zníženia splátok o štvrtinu, a to až na pol roka. “Podľa našich skúseností, ľudia, ktorí začnú splácať aspoň túto minimálnu splátku, sa v budúcnosti budú vedieť ľahšie vrátiť k riadnemu splácaniu,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. 

Má to však niekoľko háčikov - tento ústupok sa už totiž nezaobíde bez zápisu do úverového registra a okrem toho...
“Banka nemusí ďalší odklad splátok schváliť," ozrejmil Ovčarik. Problémy so splácaním, napriek tomu, treba s bankou riešiť, aby sa k slovu napokon nedostali exekútori.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy