Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo Lučanského spája s výpalným, husacinou a palivami
Zdielať na

Čo Lučanského spája s výpalným, husacinou a palivami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Keď niekdajší člen bratislavskej zločineckej skupiny známej ako Takáčovci začal dostávať informácie o hrozbe zásahu Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) v jednej z jeho spoločností, chcel sa zbaviť možných komplikácií. František Böhm, bývalý príslušník SIS a podnikateľ s pohonnými hmotami o zásah daňového kriminálneho komanda, nestál. A už vôbec nechcel, aby mu so spoločníčkou skoro ráno vykopla dvere ozbrojená zásahová skupina a obaja by skončili s obvinením z krátenia daní. Preto Böhm začal hľadať cestu ako sebe a spoločníčke vo firme T.P.PATRIOT pomôcť dostať sa z hľadáčika kriminálneho úradu.

Na scénu Makó, Slobodník, Gašpar, Kaliňák neskôr aj Lučanský

František Böhm chcel ochrániť kšefty s palivami, ktoré mu vynášali milióny. A tiež aj jeho vtedajšiu priateľku Zuzanu Huttovú, konateľku spomínanej firmy. Tú Böhm ovládal ako tichý spoločník a ona vykonávala jeho rozkazy. Keďže mal Böhm dlhoročne v polícii svoje "krysy", hneď zistil, čo sa na neho chystá. Jeho policajný informátor Norbert Pakši mu, podľa informácií TV JOJ, z polície vyniesol, že daniari idú po nich. 

František Böhm: "Nebolo mi to ľahostajné, tak som začal zháňať kontakt, aby som to vedel dať nejako do poriadku." 

Böhm "dať do poriadku" myslel zrejme vykúpiť sa z trestného stíhania. Sám dnes polícii tvrdí, že cez tisícové úplatky spriazneným policajtom a daniarom si kupoval krytie pred vyšetrovaním. Tak sa dostal priamo k šéfovi Národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi. Už sa poznali a vedel, že má dosah na šéfa kriminalistov Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Slobodníkovi povedal, že daniari idú po ňom, no ten ho upokojil. O dva dni tomu bolo inak.

Slobodník vraj dostal vynadané. Böhm si má problém riešiť s Nitranmi

Dva dni po stretnutí Slobodník odkázal Böhma na Nitranov. Dnes už vieme, že "Nitrania" malo byť zrejme označenie pre funkcionárov polície prepojených na nitriansku podnikateľskú rodinu Bödörovcov. Bödör podľa aktuálnych obvinení ovládal policajného prezidenta Tibora Gašpara a funkcionárov obvinených v prípade Očistec. V tejto súvislosti je zaujímavé, ako sa František Böhm zamyslel pred vyšetrovateľmi nad Bernardom Slobodníkom. Ten mu neskôr povedal, že jeho problém sa vyrieši a nebude ho to stáť 400 tisíc eur.

František Böhm: "Keď sme sa neskôr stretli, Slobodník sa ma spýtal, či som to s Lajom dohodol a že to nebude stáť 400 tisíc eur. Nikdy predtým som ale túto sumu so slobodníkom nerozoberal." (Lajo je prezývka pre Ľudovíta Makóa, pozn. red.)

​400 tisíc pre Makóa nahnevalo Kaliňáka. Ten vynadal Gašparovi

Böhm o všetkom, čo za krátky čas zažil pri snahe "dať do poriadku" vyšetrovanie jednej z jeho podozrivých firiem, povedal svojmu komplicovi Pakšimu. Norbert Pakši to podľa Böhm všetko následne povedal a vysvetlil vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten mal podľa informácií portálu noviny.sk, Pakšimu povedať, že "400-tisícovú vypaľovačku" Böhma vyrieši a má na to svoje cesty. A že použije jednu z nich, hoci to robí nerád.

Kaliňák údajne telefonoval priamo Tiborovi Gašparovi

To, čo Böhmovi povedal Pakši o Kaliňákovi, sa zrejme aj udialo. A Böhm sa to následne dozvedel od Laja (Makóa), ktorý mu to mal povedať na jednom stretnutí.

František Böhm: "Makó mi povedal, že keď bol spolu s Gašparom na obede, tak Tiborovi Gašparovi volal Kaliňák. A presne tomu Gašparovi vynadal, že čo ten Makó vypytuje 400 000 eur po Bratislave"

​Po telefonáte Kaliňáka Gašparovi prišiel obed s husacinou

Po údajnom telefonáte ministra vnútra vtedajšiemu prezidentovi polície Gašparovi ohľadom vypaľovania Böhma Makóom, sa Böhm stretol opäť so Slobodníkom. Slobodník prišiel s Makóom, ktorého s Böhmom hneď zoznámil. Podnikateľ funkcionárov pozval na husacinu a kačacinu. Na neskorý obed prišlo niekoľko ľudí a tam sa Böhm dohodol s Makóom, že začnú spolupracovať. Dnes už z výpovedí Böhma vieme, že spolupráca spočívala v tom, že Makó mu dával tipy na podnikateľov s palivami, ktorých daniari chcú vyšetrovať. Böhm od nich pre Makóa a spol. vyberal výpalné za ochranu pred stíhaním. Makóovi len Böhm údajne dal takto viac ako tri milióny eur.

​Na scéne opäť Pakši, ale už aj Milan Lučanský

Teraz sa vrátime opäť k stretnutiu Gašpara a Makóa, počas ktorého mal volať prezidentovi polície Kaliňák a vynadať mu za Makóa. Na tomto stretnutí mal byť s Gašparom prítomný údajne aj vtedajší 1. viceprezident PZ Milan Lučanský. To dnes tvrdí svedok a trestne stíhaný František Böhm vyšetrovateľovi, ktorý sa okrem toho spýtal:

Vyšetrovateľ: "Uviedli ste, že Bernard Slobodník dostal v Nitre vynadané, že sa stará do vecí, do ktorých ho nič, že nech si to riešite s Nitranmi. Kto sú Nitrania?
František Böhm podľa informácií TV JOJ odpovedá: "Neviem, nič viac k tomu nepovedal."
Vyšetrovateľ: "Riešili ste potom tieto veci s niekým iným?"
František Böhm: "Áno, tieto veci som potom riešil s Norbertom Pakšim a Milanom Lučanským."

Ako sme už spomínali vyššie, Böhm bol v úzkom kontakte s Norbertom Pakšim, ktorý bol v riadení Útvaru zvláštnych policajných činností a zodpovedal sa Lučanskému. Keď sa stal Lučanský šéfom polície, mal s Pakšim stále intenzívny kontakt. Böhm tvrdí, že Pakšimu o jeho novej dohode a spolupráci s Makóom povedal a viackrát sa stretli aj s Lučanským. Böhm mal svoje problémy v podnikaní podrobne popísať aj priamo Milanovi Lučanskému. No konkrétnu hrozbu vyšetrovania jeho priateľky a spoločníčky Hutovej v ich firme TP Patriot zo strany finančnej správy zrejme mal ukončiť až minister vnútra.

Böhm to vysvetľuje takto: "Neskôr, po tom obede, kde sme s Makóom dohodli spoluprácu, mi Makó povedal, že ho o to žiada vysokopostavený človek. Meno neuviedol. Až neskôr, že keď volal Gašparovi Kaliňák za tých 400 tisíc eur, že zobral dáke papiere ohľadom prepojenia spoločnosti a tokov peňazí, ukázal ich údajne priamo Kaliňákovi a po tej dohode som už nič nepotreboval ďalej riešiť."

​Lučanský aj Pakši informovali priamo Böhma

Böhm podľa informácií TV JOJ polícii o svojom uplácaní vysokopostavených policajných funkcionárov rozpráva vo viacerých svojich výpovediach. Aj dňa 7. 12.2020, keď ešte bol zadržiavaný vo väzbe polícii tvrdil, že od iného, tiež už stíhaného policajta, mal informácie o hrozbe policajného stíhania a zadržania vyšetrovateľmi NAKA. Okrem toho si ale získané informácie po utajených akciách polície zisťoval u ďalších svojich zdrojoch. To, že ho NAKA plánovala údajne zadržať už v januári 2020 mu síce povedal policajt Bisták, no upokojiť ho mal až Norbert Pakši.

Ten informáciu preveril podľa Böhma priamo u Milana Lučanského s tým, že NAKA nič také nechystá. Böhm ako svoj dôležitý zdroj okrem Pakšiho a Lučanského uviedol aj námestníka SIS Borisa Beňu. Toho tiež NAKA zadržala až nedávno pri razii s názvom Judáš. Práve v tejto časti rozsiahleho vyšetrovania NAKA zameraného na preukzovanie najrozsiahlejšieho korumpovania top funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu, NAKA obvinila z brania úplatkov aj exšéfa polície Milana Lučanského.

Lučanský počas obvinenia, na výsluchu 3.12.2020 uviedol, že svedok a údajný daňový podvodník pri kšeftoch s palivami a olejmi František Böhm klame. Böhm je dnes kajúcnikom a svedkom rovnako ako väzobne stíhaný Norbert Pakši. Lučanský sa pred vyšetrovateľmi na adresu dvojice vyjadril, že ide o "zmrdov", od ktorých nikdy nemal dôvod ani motív brať žiadne peniaze.

​Milan Lučanský po vzatí do väzby Špecializovaným trestným súdom v Pezinku spáchal vo väznici v Prešove samovraždu. Zomrel 30. decembra 2020. Okolnosti smrti exprezidenta polície sprevádzajú nejasnosti a podozrenia súvisiace najmä s prvým incidentom na cele. Pri údajnom vstávaní z postele stratil rovnováhu a zranil sa na hlave, v oblasti pravého oka. Podstúpil operáciu, preventívne vyšetrenie psychológom aj lekárom špecialistom. Po návrate z nemocnice do väznice sa mal zaškrtiť teplákovou bundou. Okolnosti smrti generála Milana Lučanského vyšetruje polícia pod dohľadom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Pre udalosť odstúpil z funkcie šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže, generál Milan Ivan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy