Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel
Zdielať na

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel

BRATISLAVA / Milan Lučanský zomrel, informovala o tom na sociálnej sieti bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Saková vyjadrila na svojom profile úprimnú sústrasť rodine bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Neskôr túto informáciu potvrdila aj smútiaca rodina.

"S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn generál Milan Lučanský," uviedla na sociálnej sieti rodina.

MILAN LUČANSKÝ (1969-2020) S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn...

Uverejnil používateľ Milan Lučanský Streda 30. decembra 2020

Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) potvrdilo, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel dnes o 15:55. Ako potvrdil Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR, jeho smrť skonštatoval ošetrujúci lekár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. "Je nám to nesmierne ľúto, rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť," uviedol Bubla.

Manželke policajného exprezidenta Milana Lučanského bol umožnený kontakt v nemocnici od nočných hodín v utorok 29. decembra. Podľa informácií dozorujúceho prokurátora zotrvala pri jeho lôžku aj počas dnešného dňa. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Milan Lučanský sa v utorok popoludní pokúsil siahnuť si na život. Podľa ministerky Márie Kolíkovej v prípade konania Zboru väzenskej a justičnej stráže nedošlo k pochybeniam. Napriek tomu svoj odchod ohlásil generálny riaditeľ inštitúcie Milan Ivan a ministerka chce zriadiť špeciálnu komisiu, ktorej súčasťou má byť opozícia. Tá očakáva vyvodenie osobnej zodpovednosti Kolíkovej a výmenu na poste šéfa spravodlivosti. Generálny prokurátor Maroš Žilinka už začal trestné stíhanie vo veci porušovania povinnosti dozornej služby a vo veci trestného činu ublíženia na zdraví.

Politické kondolencie

Expremiér Peter Pellegrini vyjadril úprimnú sústrasť rodine Milana Lučanského. Bývalý predseda vlády okomentoval aj tlačovú besedu ministerky spravodlivosti, na ktorej objasňovala príčinu smrti Lučanského. Z vystúpenia má pocity "znechutenia a rozčarovania."

​"Je mi ľúto každého strateného ľudského života, či je to v dôsledku choroby alebo z vlastného rozhodnutia. A takéto vážne udalosti si nezaslúžia, aby sa zneužívali politikmi," uviedla vicepremiérka Veronika Remišová. Zopakovala, že Milan Lučanský nebol vo väzbe z rozhodnutia vlády, ale z rozhodnutia nezávislého súdu na základe dôkazov zozbieraných vyšetrovateľom. "Priživovať sa politicky na tejto smutnej udalosti a zároveň spochybňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní považujem za nemorálne, osobitne v situácii, keď bola prokuratúra a elitní vyšetrovatelia vedení ľuďmi, ktorí do svojej funkcii prišli za vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD)," uviedla Remišová. Ministerka tiež ocenila gesto generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana, ktorý dnes oznámil, že odstúpi zo svojej funkcie.

Exprezident policajtov Milan Lučanský bol výraznou zmenou k lepšiemu oproti svojmu predchodcovi. Ako uviedol vo svojom statuse na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO), mal voči nemu rešpekt. V statuse tiež vyjadril ľútosť a úprimnú sústrasť Lučanského rodine. Zároveň si pripomenul aj spoločné SMS správy.

Matovič nevie posúdiť skutky, z ktorých bol Lučanský obvinený. Podotkol, že to zrejme nikto nevyšetrí a dnes by sa za tým patrila urobiť bodka. "Jeho obvinenie a následná väzba boli pre mňa prekvapením, ale plne som dôveroval a dôverujem elitným vyšetrovateľom, dozorujúcej prokuratúre a súdu," uviedol.

Predseda vlády v súvislosti s udalosťou považuje za správne, že sa dnes 30. decembra, vzdal funkcie dlhoročný generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej správy Milan Ivan.

"Hnutie OĽANO vyjadruje úprimnú sústrasť rodine Milana Lučanského a plne podporuje dôsledné vyšetrenie okolností tohto tragického prípadu.Zároveň odmieta bezohľadné zneužívanie tejto osobnej tragédie predstaviteľmi starého a nového Smeru na svoj politický boj," píše v stanovisku OĽaNO.

Kondolencie vyjadril aj bývalý premiér Robert Fico. Vo svojom statuse adresoval úprimnú sústrasť rodine. Pomerne ostrým spôsobom ale skritizoval spoločnosť, pričom znovu poukázal na maďarského finančníka. "Keby sa to, čo sa stalo generálovi Lučanskému, stalo akémukoľvek Rómovi, černochovi alebo novinárovi bez akýchkoľvek zásluh, celé Slovensko a EÚ by boli hore nohami a Sorosovi otroci by volali do zbrane," napísal predseda strany SMER-SD.

KEBY SA TO, ČO SA STALO GENERÁLOVI LUČANSKÉMU, STALO AKÉMUKOĽVEK RÓMOVI, ČERNOCHOVI ALEBO NOVINÁROVI BEZ AKÝCHKOĽVEK...

Uverejnil používateľ Robert Fico Streda 30. decembra 2020

Súvisiace články

Najčítanejšie správy