Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Viaceré farnosti porušili opatrenia hygienikov, sankciám môžu čeliť farári aj veriaci
Zdielať na

Viaceré farnosti porušili opatrenia hygienikov, sankciám môžu čeliť farári aj veriaci

BRATISLAVA/ORAVA / Vláda na Silvestra oznámila, že od Nového roka platí trojtýždňový tvrdý lockdown. Hneď na druhý deň však opatrenia hygienikov porušili viaceré farnosti, na čo upozornili diváci z Oravy. Polícia už od začiatku riešila tisícky porušení nariadení. Sankciám za bohoslužbu napriek zákazu nemusia čeliť len farári, ale aj samotní veriaci.

"Je zakázaná účasť verejnosti na bohoslužbách," vyhlásil ešte 31.12. minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 
Konferencia biskupov farára z Liesku, kde sa jedna z omší napriek opatreniam konala, hájila tým, že sa o opatrení rozhodlo až na Silvestra, no v okrese Tvrdošín zákaz pre zlú situáciu na Orave platí už od Vianoc.


"Sankcie sú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní na mieste do 1 000 eur a v správnom konaní do 1 659 eur," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. Celkovo polícia riešila od začiatku pandémie už tisícky nahlásení, tie sa týkali najmä nenosenia rúšok, porušenia karantény či nedodržania zatvorených prevádzok.

Prezídium PZ SR

Sankcie môžu v závažnejších prípadoch udeľovať aj regionálni hygienici. "V núdzovom stave platia iné sadzby a môžeme dať tie sankcie oveľa vyššie, pre fyzické osoby päťtisíc. Je to o tom posúdení, je to o tej miere porušenia," vysvetlila regionálna hygienička z Oravy Mária Varmusová. 

Hygienička tiež upozorňuje, že v prípade otvorených kostolov pokutovaná nemusí byť len príslušná fara. "Farár za to, že to usporiadal, pretože je to organizátor, občania za to, všetci vlastne porušili dodržiavanie zákazu vychádzania, nenosili rúška. Môže byť za toto postihovaná cirkev ako taká," dodala Varmusová. 

Hygienici hovoria, že nie je ich cieľom pokutovať občanov či farnosti. Avšak, keď obyvatelia nie sú ochotní dodržiavať opatrenia, ktoré majú chrániť nás všetkých, musí od nich prísť trest. Nie boží, ale svetský.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy