Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Belgičania požadujú dôsledné vyšetrenie okolností smrti Slováka
Zdielať na

Belgičania požadujú dôsledné vyšetrenie okolností smrti Slováka

GENT / Prípad úmrtia Slováka Jozefa Chovanca rozhýbal belgické úrady. Udialo sa tak až po vyše dvoch rokoch. Belgičanov šokovalo video z policajného zákroku. Smrť Jozefa Chovanca prirovnávajú k smrti Georga Floyda v Spojených štátoch. V belgickom meste Gent na prípad upozornil aj anonymný sprejer. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Prípad smrti 38 ročného Jozefa Chovanca pobúril belgickú aj slovenskú verejnosť. Tamojšie úrady o prípade mlčali dva a pol roka. Všetko sa zmenilo po augustovom zverejnení videa z policajnej cely.

Jozefa Chovanca zadržala letisková polícia a eskortovala do cely. Tam sa začal správať agresívne. Čo údajne malo psychický pôvod. Nebol totiž pod vplyvom alkoholu ani drog. Policajti Jozefa spacifikovali, prikľakli a ležali na ňom viac ako štvrť hodinu. Popri tom sa ďalší policajti smiali a dokonca hajlovali.

"Zranil si hlavu a potreboval pomoc, ale vidíme, že žiadnu nedostal. Je obklopený množstvom policajtov a vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce," povedal Lenner Dierickx, advokát rodiny.

Jozef Chovanec, otec nebohého dodáva: "Tak robiť s človekom, už keď ho spacifikovali, tak ho nemali zabiť."

Slovensko počas dvoch rokov kontaktovalo belgické úrady cez zastupiteľský úrad viac ako desaťkrát. Po zverejnení videa dočasne zo svojich funkcii odstúpili dvaja najvyšší predstavitelia belgickej polície. Minister vnútra musel okolnosti vyšetrovania vysvetľovať v parlamente. Europarlament vypočul vtedajšiu šéfku polície v Bruseli. Slovenská vláda prijala dokonca uznesenie, aby Slovenská republika vstúpila na stranu poškodených.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí: "Je vážne podozrenie, že násilie iných policajných zložiek spôsobilo smrť nášho občana, je presne tá situácia kedy tam treba vstúpiť, zistiť čo sa stalo a žiadať vyvodiť zodpovednosť."

Podľa správy belgického nezávislého výboru na kontrolu policajnej činnosti pochybila ako polícia, tak aj ministerstvo vnútra. Polícia zasiahla neprimerane. Nielen vyšetrovanie smrti Slováka, ale aj disciplinárne konania prišli neskoro. Vedenie letiskovej polície sa dokonca snažilo chrániť svojich zamestnancov. Vôbec po prvýkrát v histórii vstúpil do vyšetrovania najvyšší súd.

"Najvyšší súd teraz povedal, že postup nebol správny a má sa vyšetriť prečo sa stalo to, čo sa stalo," komentuje právnik Lennert Dierickx.

Vyšetrovatelia majú vypočuť nie len svedkov z lietadla. Na letisku sa pripravuje aj veľká rekonštrukcia celého prípadu od momentu zadržania až po samotný policajný zákrok. K prípadu sa vyjadrila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová: "Je neprípustné akékoľvek násilie, ktoré nebodaj vedie k smrti človeka, ja tento skutok absolútne odsudzujem."

Prípad pozorne sledujú aj belgické média a verejnosť. Moment z cely Jozefa Chovanca sa nedávno objavil v takzvanej grafiti uličke v meste Gent. Mesto dalo grafiti pre znázornenie hitlerovského pozdravu v blízkosti školy premaľovať. Už po pár dňoch sa ale kresba objavila v upravenej podobe. Policajtka znázornená s prasacou hlavou vo vystretej ruke drží ružu. Ďalšie grafiti pribudlo aj na jednej z budov v prístave. Aj tu už autor vynechal zakázaný pozdrav. No dopísal vetu, "Stále v službe. Toto je Belgicko." Čím poukázal na fakt, že dôstojníčka stále pracuje pre políciu, len na inej pozícii.

"Verejnosť požaduje aj od členov belgickej vlády a federálnej polície vysvetlenie ako je možné, že sa môže niečo takéto stať v belgickej cele, že prípad nebol tak dlho riešený a nikto zaň doteraz neniesol žiadne následky a takmer všetci policajti z videa naďalej vykonávajú svoju prácu," povedala belgická novinárka Débora Votquenne.

Tragická smrť slovenského občana je medzinárodným škandálom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy