Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezanedbávajte príznaky mozgovej príhody
Zdielať na

Nezanedbávajte príznaky mozgovej príhody

BRATISLAVA / Koronavírus najmä vo svojich začiatkoch na jar spôsobil niečo neobvyklé v našom zdravotníctve. Mnoho ľudí sa rozhodlo nenavštíviť lekárov v menej urgentných prípadoch, či pri menej závažných problémoch. Podľa neurológov máme v porovnaní s minulým rokom oficiálne o stovky prípadov cievnej mozgovej príhody menej. Realita však môže byť iná a preto ľuďom odkazujú - s mŕtvicou nezostávajte doma!

"Počet pacientov s cievnou mozgovou príhodou sa už roky drží v počte nad 10 000 ročne. Najviac ich bolo v kategórii 65 až 74 rokov, takmer 4000," hovorí Veronika Beňadiková, hovorkyňa NCZI.

Neurológovia však upozorňujú, že počet ľudí, ktorých ošetrili tento rok počas prvých dvoch mesiacov korony je o stovky pacientov menší ako v rovnakom období predošlého roku.

"Za marec-april 2020 v porovnaní s marcom-aprílom 2019 bolo o 569 hospitalizácií na cievne príhody menej," vraví Zuzana Gdovinová, prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Prečo je to tak presne nevedia.

"Túto otázku si kladieme nielen my, ale v rámci Európy aj celého sveta," pripomína Zuzana Gdovinová.

"Nedokážeme teraz jednoznačne odpovedať, aký to malo reálny dopad na ďalší osud pacientov, ale ten pokles určite znamenal že niektorí zostali doma," povedal Vladimír Nosáľ z Neurologickej kliniky JLF UK v Martine.

"My sme rozanalyzovali tie čísla, že či to neboli tí pacienti s ľahšími cievnymi mozgovými príhodami," hovorí Zuzana Gdovinová.  

Napriek tomu odborníci upozorňujú ľudí, že ak majú hoci len mierne príznaky, mali by okamžite vyhľadať pomoc. Volajú ich aj pomocou novej kampane, do ktorej zapojili lekárov i pacientov.

Napriek nižším počtom pacientov, ktorí vyhľadali pomoc odborníci tvrdia, že ani koronakríza nijako neovplyvnila liečenie a zdravotnú starostlivosť o ich pacientov.

"Pokiaľ pacient prišiel, akútnu liečbu dostal, ako keby pandémia nebola," hovorí Zuzana Gdovinová.

Čím skôr sa podá liečba, tým lepšie prognózy pacient má. Až 41 zo 43 pracovísk na Slovensku vie ošetriť pacienta do 60 minút. 17 z nich to zvládne aj za menej ako polovicu. Cievna mozgová príhoda sa však netýka len starších, každý rok postihne zhruba 20 ľudí do 25 rokov. 

Pri cievnej príhode ide o minúty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy