Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia zasahovala v priestoroch spoločnosti Arca Capital
Zdielať na

Polícia zasahovala v priestoroch spoločnosti Arca Capital

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V ostatnom čase neslávne pretriasaná investičná skupina Arca capital sa dnes opäť zatriasla. Do jej priestorov ráno napochodovali policajti. Podľa informácií televízie JOJ hľadali dokumenty a podklady k podozrivým transakciám. V rámci akcie však zatiaľ nikoho nezadržali.

Streda. 8 hodín ráno. Desiatky policajtovo prichádzajú do jedného z bratislavských bizniscentier. Majú namierené priamo do priestorov investičnej spoločnosti Arca capital.  Televízii JOJ sa však podarilo zistiť, že policajti v tomto prípade začali trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu falšovania peňazí, či cenných papierov. Podľa našich zistení v tomto prípade ide o podozrenie z vytvorenia falošných zmeniek spoločnosti Arca Capital. A to v hodnote viac ako 15 miliónov eur. "Kauzu "falošné podpisy" sa snaží pán Krúpa priživovať dlhodobo a to s cieľom odkloniť pozornosť od závažných podozrení viažucich sa k jeho osobe a faktu, že on sám je významným dlžníkom skupiny Arca Capital," uvádza v stanovisku spoločnosť.

Pán Krúpa je v tomto prípade pôvodný zakladateľ Arca Capital Pavol Krúpa, ktorý zo spoločnosti pred dvomi rokmi odišiel. Odvtedy sú vo vzájomnom v spore. V prípade zmeniek mal práve Krúpa pred časom podať trestné oznámenie. Jeho vyvrcholením je zdá sa práve dnešná policajná akcia.  "Stojím si za tým, že v zmenkovom programe Arca Capital, resp. Arca Investments sa objavili zmenky s mojim falošným podpisom. Za tým si stojím," vyslovil Krúpa.



Polícia podľa informácií Televízie JOJ tiež začali finančnú spoločnosť stíhať pre takzvané zvýhodňovanie veriteľa. To znamená, že existujú podozrenia z prednostného vyplácania svojich záväzkov v prospech Arce spriaznených firiem. "V skupine Arca dochádza k uprednostňovaniu, ukracovaniu veriteľov a vyvádzaniu majetku spoločnosti. Aby vyviedli konkurzné konanie do ČR, kde je ten zákon oveľa miernejší," dodal bývalý predseda predstavenstva Arca Capital Krúpa. "Pokiaľ ide o údajné vyvádzanie majeku zo skupiny, rovnako sme uvedené tvrdenia opakovane vyvrátili, čo prekuazuje aj fakt, že do dnešného dňa existuje minimálne 14 súdnych rozhodnutí, ktoré danú skutočnosť potvrdzujú," bráni sa v stanovisku Arca Capital.


V prípade Arca Capital rozhodne nejde o prvé takéto komplikácie. Do problémo sa dostala ešte pred časom, keď svojim veriteľom prestala vyplácať peniaze.  "Riziko toho, že ľudia prídu o svoje peniaze je pomerne veľké. Je to spôsobené tým, že Arca skutočne investovala pomerne rizikovo a asi nedokáže všetky peniaze, ktoré investovala získať späť," povedal zástupca šéfredaktora Trendu Ronald  Ižip.


​O Arca Capital sa pomerne intenzívne hovorilo tiež pred niekoľkými týždňami, keď premiér Igor Matovič najskôr zahmlieval a neskôr dementoval investovanie jeho manželky do tejto investičnej skupiny. Opozícia ho ostro kritizovala, že práve Pavlína Matovičová si odtiaľ predčasne vybrala peniaze. Matovič to svojsky odmietol a štipľavo okomentoval.  "Vaša manželka je iba bielou kobylou, prepáčte ak som použil slovo biely kôň," vyhlásil v pralamente opozičný poslanec Ľuboš Blaha. "Bolo by morálne, aby som ja po Slovensku šíril, že Blaha mydlil barana," odvetil premiér Matovič.

Podľa informácií TV JOJ polícia pri razii nikoho nezadržala ani neobvinila. Vyšetrovateľov však čaká náročné skúmanie zistených dokumentov. No a samotná Arca capital stále verí, že sa pred krachom dokáže zachrániť "Arca Capital dokončuje plán uspokojenia veriteľov, ktorý je pre ňu absolútnou prioritou a čoskoro bude odprezenotvaný," uviedla spoločnosť v stanovisku. Podľa Ronalda Ižipa by investori ale "nemali očakávať, že dostanú všetky peniaze naspäť".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy