Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza "miliónov" Matovičovej manželky: Smer- SD dáva trestné oznámenie na spoločnosť, do ktorej údajne investovala
Zdielať na

Kauza "miliónov" Matovičovej manželky: Smer- SD dáva trestné oznámenie na spoločnosť, do ktorej údajne investovala

BRATISLAVA / Až 10 miliónov eur mala manželka Igora Matoviča investovať do finančnej skupiny, ktorá má teraz problémy a jej klienti nedostanú všetko späť. Pavlína Matovičová to však mala stihnúť včas a svoje vklady vybrala. Ide o spoločnosť Arca Capital, na ktorú opozičná strana SMER- SD podá trestné oznámenie. Igor Matovič na to reagoval slovami, že opozičných politikov ani novinárov nie je nič do toho, ako jeho manželka podniká. Samotná spoločnosť sa bráni proti tomu, že by niekedy niekoho zvýhodnila a tvrdí, že ju zatiahli do politických hier.

Pavlína Matovičová mala investovať do spoločnosti, ktorá sa po korona kríze ocitla v problémoch a požiadala o dočasnú ochranu pred veriteľmi do desať miliónov eur. Informáciu, ktorú priniesol týždenník Plus sedem dní premiér okomentoval takto. "Možno áno, možno nie." 

Premiér zároveň vyhlásil, že s manželkou majú už 14 rokov zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo, a že ho tým pádom nezaujíma ako investuje svoje peniaze. "A vám to musí byť štyrikrát jedno. Lebo vás do toho absolútne nič," poznamenal Matovič. Štyrikrát jedno by to ale nebolo v prípade, žeby došlo k takejto situácii. "Mohlo dôjsť k informácii, že rodina premiera mala informácie, že dôjde k takémuto krachu. A stihla ich vybrať skôr ako všetci prišli o svoje peniaze," povedal expremiér Peter Pellegrini. 

Matovič o investícii nevedel

Opozíciu prekvapila aj odpoveď, že Matovič nevie o takejto veľkej investícii manželky. "Desať miliónov, opakujem desať miliónov. Bežný Slovák také peniaze nevidí niekoľko generácií, už to samo o sebe je výsmechom," vyhlásil Pellegrini. Podobne ako strana Hlas - sociálna demokracia v stredu reagovala, dnes aj Smer-SD.   

Zásadné podozrenie spočíva podľa predstaviteľov Smeru v tom, že rodina Matovičovcov investovala do Arca Capital obrovskú sumu peňazí. "Druhé podozrenie je, že boli zvýhodnení pred inými veriteľmi a s vysokou pravdepodobnosťou im bola vrátená nielen istina, ale aj výnosy, a to na úkor iných veriteľov, pretože ako je všeobecne známe, táto spoločnosť má vážne finančné problémy," doplnil Fico. Ak sa podozrenie nepreukáže, strana trestné oznámenie podľa slov jej predsedu stiahne.

Ak by rodina predsedu vlády bola medzi poškodenými, tak by podľa šéfa Smeru Matovič "už kričal dva týždne o nespravodlivosti, o zlých finančných skupinách, ktoré berú ľuďom peniaze, ale keďže mlčí on, mlčí jeho manželka, nič nepotvrdzujú, nič nevyvracajú, máme právo v tejto veci konať."

Stanovisko spoločnosti Arca Capital

Ak sa podozrenie nepreukáže, strana trestné oznámenie podľa slov jej predsedu stiahne. Arca Capital na svojej stránke informuje, že sa ohradzuje voči medializovaným informáciám ohľadom vyplatenia Pavlíny Matovičovej, musí ale dodržať ochranu obchodného tajomstva a osobných údajov. "Skupina Arca Capital preto nie je oprávnená uviesť, či je pani Pavlína Matovičová klientom skupiny Arca Capital a ak áno, akú výšku peňažných prostriedkov investovala do produktov skupiny Arca Capital."

Spoločnosť ďalej tvrdí, že ju zatiahli do politických bojov. Samotný premiér dnes opäť nevyvrátil, či má, alebo mala jeho manželka milióny uložené v Arca capital. Priznal, ale že sa možno už bude viacej zaujímať o rodinné financie. "Teoreticky sa jej to aj môžem opýtať, lebo by ma to celkom zaujímalo. Ale nemyslím, žeby títo vagabundi čo tu 12 rokov rozkrádali, pravdu hovorili.

Najčítanejšie správy