Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Darované Vianoce: Rodine, ktorá momentálne žije iba z rodičovského príspevku, pomohlo niekoľko darcov
Zdielať na

Darované Vianoce: Rodine, ktorá momentálne žije iba z rodičovského príspevku, pomohlo niekoľko darcov

BRATISLAVA / Pandémia koronavírusu spôsobuje čoraz viac chudoby. Ľuďom, ktorých zasiahla, chce pomôcť štedrý anonymný darca z Košíc. Už sedem rokov s ním televízia JOJ spolupracuje na projekte Darované Vianoce. A inak to nie je ani teraz. Prvý príbeh začíname v skromnej rodine na východe Slovenska pri Trebišove.

"Tento projekt každoročne odštartuje tajomný darca v Košiciach a pridávajú sa k nemu mnohí bežní ľudia, ktorí vidia, že na Slovensku je nesmierne veľa chudobných rodín. Tieto rodiny si nevedia dovoliť ani základné životné potreby," povedal o projekte generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega. 

"Som veľmi rád, že obzvlášť v tejto dobe, kedy pandémia koronavírusu zasiahla strašne veľa rodín a uvrhla ešte viacej rodín do chudoby, že im vieme aspoň takouto cestou spríjemniť Vianoce," pokračuje Marcel Grega. V takejto situácii sa ocitla aj Patrikova rodina z Kuzmíc s tromi deťmi. Pracovitý kuchár zostal na podlahe a odvtedy sa začal boj. Nielen s chudobou, ale aj hladom. "Všetci sme dostali výpovede, lebo musel pán majiteľ zatvoriť reštauráciu a ísť na úrad práce," opísal situáciu prepustený kuchár Patrik. "Je to veľmi ťažké," vyjadrila sa manželka Veronika Čonková. Patrik sa snažil nájsť si inú prácu, žiaľ, neúspešne. Ich mesačný príjem je iba rodičovský príspevok, ale ten im slúži na zaplatenie prenájmu domu, v ktorom žijú. "Nechcú prijímať nových ľudí kvôli korone," vysvetľuje dôvody neprijatia do zamestnania Patrik. "Je ťažké vysvetliť deťom, že papaj iba cestovinku," opisuje situáciu s možnosťami jedla otec rodiny, Patrik. S Vianocami tento rok ani nepočítali. Napriek tomu, že deti mali svoje sny, rodičia boli nešťastní. "Neviem im povedať, že Ježiško nepríde, lebo boli zlí, lebo nie sú. Sú to úžasné deti a o to viac ma to mrzí, že zaslúžia si to a nemôžem im to poskytnúť," reagovala na Vianoce manželka Veronika. Aj keď to nečakali, TV JOJ im pripravila predčasné Vianoce. 

Čarom darovaných Vianoc je aj to, že sa k tejto skvelej myšlienke a anonymnému košickému darcovi pripájajú ďalší. Jedným z darcov je aj Marek Dragula ktorí trávil detstvo práve v obci Kuzmice. Rodine Čonkovcov daroval ,,teplo domova" v podobe zásob dreva na kúrenie. 

Ak vo vašom okolí poznáte rodinu v núdzi, ktorá potrebuje pomoc, napíšte nám na emailovú adresu : darovanevianoce@joj.sk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy