Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budeme schopní vyčerpať miliardy z Európskej únie? Slovenský plán obnovy má meškanie
Zdielať na

Budeme schopní vyčerpať miliardy z Európskej únie? Slovenský plán obnovy má meškanie

BRATISLAVA / Slovenský plán obnovy má meškanie. Po stretnutí s ministrom financií Eduardom Hegerom sa na tom zhodli naši europoslanci. Na jednej strane síce ocenili snahu o tomto projekte konštruktívne diskutovať, ale upozorňujú, že čím neskôr plán dokončíme, tým neskôr budeme môcť peniaze z Európskej únie čerpať.

Vyzerá to tak, že slovenský vlak má opäť meškanie a za miliardami z Európskej únie sa nemá chuť naháňať. Stále nám totiž chýba ucelený balík reforiem a projektov, ktoré majú ekonomike pomôcť zvládnuť následky epidémie. „Niektoré iné členské štáty sú pred nami v tom procese a už ten draft plánu obnovy majú odovzdaný na Európskej komisii," uviedol Michal Šimečka, PS, poslanec Európskeho parlamentu.


„Otvorili sme viacero tém, oblastí, kam tie peniaze môžu smerovať," vyjadril minister financií SR Eduard Heger. Konkrétne projekty však zostávajú stále zahalené rúškom tajomstva. „Bohužiaľ, vidíme, že zmysluplná diskusia okolo toho, akým spôsobom budú tieto peniaze na Slovensku minuté, do značnej miery absentuje,“ skonštatoval Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS.

Dookola sa však opakuje, že prioritu musí dostať zelená reforma, dekarbonizácia Slovenska a priestor pre moderné technológie. „Plán obnovy je bezprecedentný balíček, aby sme sa mali všetci lepšie a boli bohatší,“ vyjadril sa europoslanec Martin Vlachynský. O tom, či sa to napokon stane, rozhodne kvalita projektov, ktorá je pre ministerstvo prvoradá. Detaily sa však nateraz verejnosť nedozvedela. „Moc od nich nepočuť, čo vlastne vláda s tými peniazmi chystá," povedal Vlachynský.


Naďalej preto panujú obavy, že balík peňazí určený pre Slovensko napokon nebudeme schopní vyčerpať a prídeme tak o možnosť posunúť krajinu bližšie k západu. Prípadne z neho začneme čerpať neskôr ako ostatní, keďže únia bude krajinám vyplácať peniaze postupne. „Z môjho pohľadu, keď sme v ekonomickej kríze, každý mesiac je dôležitý. Ministerstvo je toho názoru, že je to jedno," dodal Šimečka. Čas na odovzdanie návrhu reformného plánu uplynie v apríli budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy