Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výzva na vytvorenie mobilných odberových miest je uzavretá. Kým jedni si prilepšia o tisíce, niektorí sa sťažujú
Zdielať na

Výzva na vytvorenie mobilných odberových miest je uzavretá. Kým jedni si prilepšia o tisíce, niektorí sa sťažujú

BRATISLAVA / Druhé kolo výzvy na vytvorenie mobilných odberových miest je uzavreté. Záujemcovia, ktorí stihli splniť podmienky nastavené rezortom zdravotníctva, si testovaním prilepšia mesačne o tisíce eur. Niektorí však hovoria o podmienkach, ktoré boli podľa nich nastavené pre vopred vybraných zdravotníkov.

Stabilné odberové COVID miesta by už čoskoro mali doplniť ďalšie. Niektorí záujemcovia sa k nim však zrejme nedostanú. Prvé kolo výzvy bolo zverejnené v nedeľu a otvorené 24 hodín. Uspelo niečo vyše 20 poskytovateľov. Prevažne nemocnice, či súkromné laboratóriá, ktoré podmienky nemali problém splniť. "Prvýkrát takýmto spôsobom bol na Slovensku ponúknutý takýto typ výzvy, podľa európskej smernice. Jej podstata je, že každý kto sa prihlásil, tak viac menej mu bolo vyhovené," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej besede.


V zápätí sa však zdvihla vlna kritiky. O mobilné odberové miesta bol značný záujem aj napríklad medzi bežnými lekármi. Odmena bola za mesačné prevádzkovanie takého miesta je mimoriadne atraktívna, v porovnaní s náročnosťou výkonu. Prevádzkovatelia si môžu mesačne zarobiť až 17 tisíc eur. Pri potenciálnom predlžení zmluvy o 5 mesiacov aj viac ako 80000 eur. "A to nie, že transplantujem pečienku ale dávam špilku do nosa," uviedol záujemca o MOM a zároveň lekár Karol Javora. "Cena za ten odber je nižšia ako platia tie zdravotné poisťovne lekárom. To vychádza okolo troch eur a lekári dostávajú 5,20," dodal minister Krajčí.


Záujem o takéto miesto mal aj ružomberský gynekológ Karol Javorka. Za dva a pol dňa musel splniť všetky požadované podmienky. Vrátane vybavenia odpisu trestného registra, či povolenia na prevádzku od tamojšieho hygienika. "Len vďaka ústretovosti a ochote tohto regionálneho úradu, ktoré naozaj to robia ešte aj vo voľnom čase, za čo im patrí veľká vďaka som sa dopracoval k termínu, kedy by mi mohli prísť pozrieť priestory," pokračuje lekár.

"RÚVZ posudzujú splnenie podmienok pre mobilné odberové miesta a vydávajú povolenia obvykle najneskôr do dvoch-troch dní," konštatuje regionálny úrad.


Ľudovo povedané s vyplazeným jazykom stihol zmluvu poslať na ministerstvo. Aj to po termíne. Oveľa väčším problémom podľa lekára je, že ho štát nútil v zmluve podvádzať. Čestne v nej totiž vyhlasoval, že má splnené všetky potrebné náležitosti, aj keď ich nemal šancu stihnúť vybaviť. Na druhej strane zasa zmluva dáva možnosť chýbajúce potvrdenia doplniť. "Poviem to tak ľudsky ako to cítim. Nie je možné, aby ma štátna inštitúcia ako Ministerstvo zdravotníctva nútilo klamať a podať im na podateľňu zmluvu o poskytovaní nejakej služby, v ktorej by som klamal. Kde vyhlasujem, že som držiteľom povolenia. A to som nebol," skonštatoval Javorka.
"K tomuto sa neviem úplne presne vyjadriť, ale my sme garantovali, že pokiaľ bude potreba rýchlo získať takéto povolenie, tak by sme aj sami ústredne pomáhali tým záujemcom, ktorí mali záujem si otvoriť tie odberné miesta," informoval minister.


Otázkou preto je, prečo ministerstvo túto výzvu ohraničovalo časom a nenechalo ju plynúť podľa potreby vytvárani covid odberných miest. Podľa ministra "práve tento čas limitoval množstvo týchto záujemcov, lebo keby sa nám tam prihlásili tisícky, tak my to nedokážeme zaplatiť a bolo by to zbytočné." 

"V stredu ráno, keď ja začnem niečo riešiť nie som schopný v horizonte 24-hodín do štvrtka rána veci pripraviť tak, aby som poslal poštou zmluvu do Bratislavy. Proste to fyzicky nie som schopný splniť," myslí si lekár Javorka.


Odpoveďou na otázku, prečo sa Mobilné odberové miesta realizovali takto na rýchlo by mohlo byť práve avizované decembrové celoplošné testovanie. Ktoré už avizoval premiér Matovič, ale aj minister zdravotníctva. Tak aby nebolo už len na pleciach armády a samosprávy. Ale aj súkromných odberových centier.

Najčítanejšie správy