Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kedy sa vrátia žiaci späť do školských lavíc? Ministerstvo prichádza s novým projektom
Zdielať na

Kedy sa vrátia žiaci späť do školských lavíc? Ministerstvo prichádza s novým projektom

BRATISLAVA / Stále nie je jasné, kedy opäť otvoria školy. Podľa ministra školstva Branislava Grohlinga môžu byť práve žiaci najväčším porazeným tejto krízy, a preto apeluje na ich otvorenie škôl. Počas zatvorenia škôl Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) nechce skoré otváranie škôl podmieniť svojím zotrvaním vo funkcii. Dodal, že to, či žiakov do škôl pustia, alebo nepustia, je otázkou kolektívnej zodpovednosti. "To, či ja budem na tejto pozícii, alebo nebudem, neviem, či podmieni nejakým spôsobom toto rozhodovanie,“ konštatoval.

"Teraz nerozprávajme o tom či majú prioritu deviataci alebo maturanti. Podľa mňa sú všetci na rovnakej úrovni, a myslím si, že celý druhý stupeň aj stredné školy by sa mali vrátiť čo najrýchlejšie,“ povedal minister. Na druhom stupni základných škôl sa žiaci od 26. októbra do piatka 27. novembra učia dištančne.

Návrat k semaforu

Minister podotkol, že ak mu Ústredný krízový štáb zadá, aby predĺžil čas uzatvorenia škôl z 27. novembra, urobí to. Stredné školy vzdelávajú dištančne od 12. októbra do odvolania. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od pondelka 16. novembra sa mohli dobrovoľne otvoriť základné a stredné škol pre malé skupiny žiakov, obnovilo sa aj školské vyučovanie na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

Medzi návrhy ministerstva školstva patrí aj návrat k semaforu, ktorý sa už na školách využíval. Riaditelia aj učitelia ho podľa Gröhlinga brali zodpovedne. Minister navrhuje aj použitie mobilných jednotiek na testovanie, ktoré by mohli skrátiť čas na návrat do školy. Zafinancovať by to malo ministerstvo školstva.

Digitálne vzdelávanie 

Ministerstvo zároveň pracuje na projekte digitálneho vzdelávania prostredníctvom videí. Edu TV bude databázou krátkych video hodín pre žiakov základných škôl. Na hodinách pracujú učitelia z celého Slovenska a postupne budú zverejňované k dispozícii všetkým žiakom, školám aj verejnosti.

"Minulý týždeň sme predstavili náš plán pre moderné školstvo. Jeden z cieľov, ktorý už dnes realizujeme, je vytvorenie digitálneho učiva, alebo databázy krátkych video hodín, ktoré pomôžu učiteľom a žiakom pri zatvorení škôl,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Ambíciou projektu je vytvoriť databázu digitálneho učiva, ktoré pomôže žiakom a učiteľom pri uzatvorení škôl. Databázu vytvára ministerstvo spoločne s učiteľmi z praxe. Rezort chce Edu TV sprístupniť aj neštátnym organizáciám a učiteľom z praxe, ktorí môžu prispievať aj svojimi hodinami, ktoré môžu zasielať na edutv@minedu.sk. V databáze pribudnú aj zvukové nahrávky pre nevidiacich žiakov, hodiny v posunkovom jazyku pre nepočujúcich, ako aj hodiny v jazykoch národnostných menšín – v maďarčine, rómčine a rusínčine. Videá z projektu Edu TV spolu s pracovnými listami nájdu učitelia a žiaci na www.ucimenadialku.sk/edutv.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy