Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po novom budeme môcť prísť na Slovensko aj cez červenú krajinu
Zdielať na

Po novom budeme môcť prísť na Slovensko aj cez červenú krajinu

BRATISLAVA / Rokovanie konzília zo štvrtka, 19.novembra má jeden konkrétny výsledok. O zmenách na hraniciach informoval podvečer štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Po zmene vyhlášky dôjde k viacerých zmenám.

Prvou zmenou je prechod hranicami pre ľudí, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali. Keďže po prekonaní ochorenia nie sú takíto ľudia rizikom pre okolie, po zmene vyhlášky nebudú potrebovať na prechod hranicami negatívny test.

Stačiť bude potvrdenie od lekára, ktoré bude prílohou zmenenej vyhlášky. V súčasnosti toto potvrdenie nie je ešte k dispozícii. Pri PCR testoch zostáva v platnosti 72 hodinový termín. Po zmene sa bude tento čas rátať od získania výsledku testu, nie od dátumu kedy bol test urobený. Poslednou zmenou, ktorú sa nateraz podarilo presadiť je prechod červenou krajinou pri návrate do zelenej krajiny.  Konzílium toto potvrdilo, pod podmienkou, že sa tranzitujúca osoba hodnoverne preukáže, že v „červenej“ krajine strávila iba čas nevyhnutný na tranzit. Dôkazom môže byť napr. cestovnými lístkami, sms-kou, ktorú dostávame pri prechodoch hranicami a podobne. 

Zoznam zmien na hraniciach po úprave vyhlášky:

  • 72-hodinová platnosť negatívnych PCR testov sa bude počítať od oznámenia výsledku, teda nie od momentu, kedy odobrali vzorku. Táto zmena by mala zjednodušiť návrat občanom zo štátov EÚ, Spojeného kráľovstva a Švajčiarska na Slovensko.
  • Občania, ktorí prekonali ochorenie Covid- 19 za posledné 3 mesiace, s potvrdením od lekára o tejto skutočnosti môžu cestovať bez negatívneho testu. Formulár na potvrdenie od lekára bude súčasťou vyhlášky. 
  • Prechod cez červenú krajinu na Slovensko je možný s podmienkou preukázania, že daná osoba strávila najnutnejší čas v červenej krajine. Preukázať sa môže osoba napr. cestovnými lístkami, sms-kou, ktorú dostávame pri prechodoch hranicami a pod
  • Možnosť krátkodobých výjazdov do susedných krajín konzílium neodporúča. Jedným z dôvodov, prečo to odborníci nateraz neschválili, je neexistencia permanentných hraničných kontrol, ktoré by skutočný čas v zahraničí mohli kontrolovať, a teda riziko zneužívania takejto výnimky. 
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Martin Klus informoval na svojej sociálnej sieti o ďalšej krajine, ktorú Slovensko zaradilo medzi "zelené krajiny". Novou "zelenou krajinou" je Singapur. Tieto zmeny, sa spoločne s uznávaním 72-hodinových PCR testov aj z Nórska, Islandu, Lichtenštajnska, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva, objavia už pri najbližšej úprave vyhlášky ÚVZ SR. Podľa Martina Klusa by k tomu malo dôjsť už budúci týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy