Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reforma verejnej správy. Návrhov je viac, prezidentka vyzýva na spoločnú diskusiu
Zdielať na

Reforma verejnej správy. Návrhov je viac, prezidentka vyzýva na spoločnú diskusiu

BRATISLAVA / Ochorenie COVID-19 a najmä plošné testovanie antigénovými testami ukázalo, kde to vo verejnej správe funguje a kde nie. Aj preto opäť výraznejšie ožila diskusia o jej reforme. No už teraz je jasné, že nebude jednoduchá. Únia miest, ZMOS i samosprávne kraje, totiž o nej majú SVOJU predstavu.

Hmla na ceste presne vystihuje aktuálnu situáciu ako by reforma verejnej správy mala vyzerať. Združenie miest a obcí nehovorí o reforme ale o modernizácii samosprávy a verejnej správy. "Samozrejme bude lacnejšia, optimálnejšia a kvalifikovanejšie a tým pádom bližšia k ľuďom," tvrdí predseda ZMOS Branislav Tréger. 

Únia tvrdí, že inej cesty ako reformy niet a dokladá to aj 300-stranovou štúdiou. V jej obsahu spomína napríklad aj zánik samosprávnych krajov a vznik štyroch väčších celkov:východu, stred, severu, západu a Bratislavy. "To znamená, že by mali napríklad spoločnú hospodársku politiku, vlastnú daňovú politiku, čo by mohlo znížiť počet ministerstiev," predstavuje svoju víziu prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. 

Združenie samosprávnych krajov SK8 však oponuje, že prekresľovanie mapy po 20 rokoch existencie vyšších územných celkov nič konkrétne neprinesie. "Odvracajú pozornosť od podstaty, ktorou je úprava povinností, kompetencií a financovania. Preto presadzujeme riešenia, ktoré zjednoduchšia a zefektívnia verejnú správu a zároveň by priniesli aj úspory výdavkov štátneho aparátu," reaguje Jozef Viskupič, predseda SK8. 

Prezidentka, ktorá si návrhy jednotlivých strán preštudovala im navrhla postupovať spoločne a diskutovať o reforme za jedným stolom. Už v septembri mala byť zriadená komisia, ktorej členovia by mali určiť ako bude reforma vyzerať a kto ju bude zastrešovať. Zatiaľ však nevznikla. "Budeme sa pýtať aj na pôde NR SR aj na pôde Vlády SR,"  dodáva Viskupič. 

Ak by aj k stretnutiu došlo, vytvorila by sa komisia a začalo by sa o reforme vážne rokovať a našlo by sa riešenie, rok 2022, dokedy by mala byť uskutočnená vyznieva rovnako, ako dátum dokončenia našich diaľnic. "Zmena legislatívna by mala prísť najneskôr v roku 2022. Pretože ak do legislatívneho procesu takto dôležitú vec hodíme, tak môžeme očakávať obrovskú a mohutnú diskusiu," uviedol na záver Viskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy