Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Európska komisia sa zomkla v boji proti korone. Vzniká zdravontícka únia
Zdielať na

Európska komisia sa zomkla v boji proti korone. Vzniká zdravontícka únia

BRATISLAVA / Európska komisia predstavila novú formu boja proti korone. Vytvára tzv. zdravotnícku úniu, cez ktorú bude koordinovať opatrania pre všetky členské krajiny. Jej výsledkom nie je len celoeurópsky semafor, ale aj spoločný nákup a distribúcia vakcíny, či nová európska agentúra pre výskum a vývoj v oblasti biomedicíny.

Zdravotnícka únia nie je iba o spoločnom nakupovaní vakcíny, ale má zabezpečiť kompletné vybavenie zdravotných pomôcok, ktoré sú potrebné v členských štátoch. "Aby Európska únia mohla riadiť takzvané strategické sklady so všetkými tými zdravotnými pomôckami, so všetkými tými vakcínami alebo testami," povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

A všetko to bude koordinovať práve Európska komisia. Aby sa tiež nestalo, že napríklad v jednej krajine bude prebytok pľúcnych ventilácií a v druhej pre ich nedostatok by zomierali ľudia. "Aby v prípade ohrozania zdravia ľudí v Európe fungoval systém, kde pomoc dostanú v prvom rade tí, ktorí ju najviac potrebujú," povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Plán novej zdravotníckej únie zahŕňa aj vybudovanie a prepojenie agentúry pre prevancie chorôb, Európskej liekovej agentúry, či novej biomedicínskej agentúry, ktorá má mať na starosti vývoj. Spoločne tak budú vedieť čerpať peniaze na výskum tak ako to bolo v prípade nemeckej firmy, ktorá vyvinula vakcínu cez európsky výskumný program Horizont "Európska únia v skutočnosti zaplatila výskum tejto vakcíny a preto môže byť k dispozícii tak skoro," myslí si europoslacnec Ivan Štefanec.

"Spolupráca môže byť v rôznych sférach, ako príklad uvediem lieky, zdravotnícky personál, zdravotné pomôcky alebo v oblasti očakávanej vakcíny na Covid-19," dodal poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák.

V súčasnosti sa tak už len dohaduje nakoľko sa zharmonizujú pravidlá boja s koronou."Vidíme, že niektoré krajiny zaviedli povinné ruška a niektoré nie. Keby boli jednotné pravidlá tak takáto súťaž nebude a my by sme dnes nemali informáciu, že rúška sú niečo, čo naozaj proti Covidu zaberá," uzavrel europoslanec Eugen Jurzyca.

Najčítanejšie správy