Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hnev Arpáda Soltésza je už na pultoch. Vracia sa do éry divokých 90. rokov
Zdielať na

Hnev Arpáda Soltésza je už na pultoch. Vracia sa do éry divokých 90. rokov

BRATISLAVA / Arpád Soltész sa pred pár rokmi pustil do písania knihy a zistil, že mu to celkom ide. Dnes je z neho už úspešný spisovateľ. Má za sebou dve knihy, pričom jedna už bola aj sfilmovaná. A teraz prichádza s ďalšou. Aj tentokrát má výstižný názov - Hnev.

Arpád Soltész sa v treťom románe Hnev vracia k postavám svojej prvotiny Mäso, do éry mečiarizmu, keď si nikto nemohol byť istý svojím majetkom, slobodou ani životom, pokiaľ ich nedokázal ochrániť hrubou silou alebo politickými konexiami. Ani tento jeho príbeh nemá kladných hrdinov. Je o normálnych ľuďoch v nenormálnych podmienkach. 

"Samozrejme inšpirujem sa príbehmi, ktoré som zažil a ľuďmi, ktorých som poznal, ale nikdy to nie je jedna ku jednej, konkrétna kauza, ktorá sa udiala, alebo nejaká postava, ktorá by mala konkrétny predobraz v realite. Vždy je to skĺbenie skôr viacerých ľudí," vysvetľuje Arpád.  

Arpád však prezradil, že hneď v úvode postava novinára odolá lákavej korupčnej ponuke, pričom podobná situácia sa v skutočnosti naozaj stala v 90. rokoch. "Práve 90. roky vyprodukovali veľa príbehov, ktoré si človek neprečíta bežne v novinách, ale ktoré sú zaujímavé, len sa dajú lepšie spracovať beletristicky ako spravodajsky," tvrdí Arpád.  

Proces napísania knihy až po vydanie trval podľa Arpáda asi polroka. "Sú kolegovia, ktorí viem, že písanie kníh poňali skoro až inžinierskym spôsobom, ja píšem veľmi intuitívne, čiže viem zhruba, kde môj príbeh začína a kam si mal dostať, veľmi dobre poznám svoje postavy a nechám ich len konať," prezradil autor knihy Hnev. 

Pozrite si rozhovor o predchádzajúcej knihe Arpáda Soltésza Sviňa: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy