Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mimoriadne smutné zábery. Pacientov s covidom na pľúcnej ventilácii pre nedostatok kapacít prevážajú zo Zlínska do Prahy
Zdielať na

Mimoriadne smutné zábery. Pacientov s covidom na pľúcnej ventilácii pre nedostatok kapacít prevážajú zo Zlínska do Prahy

PRAHA / V niektorých nemocniciach v Českej republike už nemajú miesto pre pacientov s koronavírusom. Piatich z nich, pripojených na pľúcnu ventiláciu, previezli zo Zlína do Prahy.

V Kroměříži nakrúcal redaktor FTV Prima Tomáš Petržela. Sanitky do mesta Kroměříž prišli s malým omeškaním. Krátko po desiatej už boli pacienti v sanitkách a pripravení na transport. 

Podľa riaditeľa Kroměřížskej nemocnice Petra Liškářa, išlo o nevídanú a veľmi náročnú akciu. "Pôvodne sa hovorilo o leteckom transporte až dvadsiatich ľudí. Nakoniec z rôznych technických a logistických dôvodov sa počet zmenšil na 5 ľudí," uviedol Liškář. 

"Je potrebné povedať, že sú to ľudia, ktorí sú stabilizovaní a, predovšetkým, schopní transportu. Z medicínskeho hľadiska je tam jednoznačné, že primár ARO dá jednoznačné povolenie transportovať týchto ľudí," dodal Liškář. 

Nateraz nie je známe, či tento transport pacientov bude jediný. Podľa Petra Liškářa všetko bude závisieť od vývoja situácie. "V tejto chvíli sa zdá, že ten príjem nových pacientov je viac menej stabilný, nejakým spôsobom nenarastá. Treba zdôrazniť, že tá situácia sa mení každú hodinu, každým dňom," dodal Liškář. 

Sanitky už prišli do Prahy

​Sanitky s piatimi pacientami s koronavírusom, ktorí sú vo vážnom stave na pľúcnej ventilácii, už prišli do pražskej Fakultnej nemocnice v Motole. Podľa agentúry ČTK pacientov okamžite po príchode začali zdravotníci prevážať na infekčné oddelenie. Všetci pacienti sú v umelom spánku. Sanitky v sprievode polície vyrazili dopoludnia zo Zlínskeho kraja. Jeden zo Zlína, dvaja z Uherského Hradišťe a dvaja z Kroměříža. Tamojšie nemocnice sú na hrane kapacitných možností. Vo štvrtok v nich bolo 482 covid pozitívnych pacientov. Intenzívnu starostlivosť potrebuje viac ako 100 pacientov s covidom aj inými diagnózami.

Išlo o výnimočnú a logisticky náročnú akciu. Pražská záchranná služba po príjazde sanitiek do Prahy žiadala na twitteri vodičov o ohľaduplnosť a umožnenie hladkého prejazdu hlavným mestom. 

České úrady hlásia za štvrtok nárast prípadov s nákazou COVID - 19 o 13 231. Je to o asi 2500 menej ako v stredu, kedy bol zatiaľ najvyšší denný prírastok od začiatku epidémie, a zhruba rovnako ako pred týždňom. Do bilancie obetí pribudlo oproti večernému údaju ďalších 29 úmrtí. Celkový počet úmrtí s COVIDOM-19 sa tak zvýšil na 4330. Vyplýva to z informácií na webe ministerstva zdravotníctva.

V Belgickom Liége dochádzajú lôžka pre pacientov s covidom-19. Vedenie nemocnice už letecky preváža pacientov do susedného Nemecka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy