Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otázky a odpovede: Ak bývam v zelenom okrese a chcem ísť do červeného, musím sa dať otestovať?
Zdielať na

Otázky a odpovede: Ak bývam v zelenom okrese a chcem ísť do červeného, musím sa dať otestovať?

BRATISLAVA / Už nasledujúci víkend, 7. a 8. novembra bude plošné testovanie obyvateľov v rámci 45 okresov. Celoplošné testovanie je určené pre všetkých nad 10 rokov, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet s pozitívnym výsledkom dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7 % a tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020.

Toto sú výsledky prvého kola testovania. Tieto okresy znova idú do druhého kola. Kým ešte v pondelok platilo, že Košice sa testovať nebudú, v piatok mesto oznámilo, že sa bude testovať na troch odberných miestach. "Záujemcov otestujú vo Výmenníku Važecká, na parkovisku pri OC Kaufland na Jazere a pri magistráte," informovalo mesto. na svojej stránke. 

Červené okresy

Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Ružomberok, Sabinov, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Zvolen, Žilina.

Okrem 45. vybraných okresov bude druhé kolo plošného testovania aj v ďalších zatiaľ 13. okresoch (ktorých počet sa môže zvýšiť), ktoré o to požiadali a dohodli sa s ministerstvom obrany.

Okres Krupina:

-          Krupina – Sväto trojičné námestie 4 (2 tímy na 7.11.2020) 

Okres Bratislava:

-          Bratislava I – RTVS, Mlynská dolina (2 tímy na 7. a 8. 11.2020) 

Okres Banská Štiavnica:

-          Banská Štiavnica – Materská škola, Bratská 9 (2 tímy na 7.11.2020) 

Okres Zlaté Moravce:

-          Zlaté Moravce - Mestský štadión telocvičňa, Továrenská 46 (7. a 8. 11.2020) 

Okres Lučenec:

-          Lučenec – Kino Apolo, Novohradská 5 (7.11.2020)

-          Fiľakovo –  Tržnica (Trhová ulica) (7.11.2020)

-          Mýtna – požiarna zbrojnica (7.11.2020)  

Okres Rimavská Sobota:

-          Rimavská Sobota - ZŠ Daxnera, Clementisa 13, (7. a 8. 11.2020

-          Rimavská Sobota - Župný dom 241, M. Tompu 2, (7. a 8. 11.2020) 

Okres Komárno:

-          Sokolce, Ulica Hlavná 33– (2 tímy 7.11.2020).

-          Komárno, Námestie M.R. Štefánika 6, pri Matici Slovenskej  (8.11.2020) 

Okresy Košice:

-          Košice,  Nad jazerom Výmenník Važecká, Galaktická 2397/1A, (2 tímy 7. a 8. 11.2020)

-          Košice,  Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A, (7. a 8. 11.2020)

-          OC Kaufland, Napájadlá 1/D, Košice (7. a 8. 11.2020)

 

Okres Poltár:

-          Poltár – Mestská hala, Sklárska 68, (7. a 8. 11.2020) 

Okres Revúca:

-          Muráň, Obecný úrad, Muráň 329  (7.11.2020)

-          Revúca – MsÚ – Obradná sieň, Remeselnícka 307/1  (7.11.2020) 

Okres Žiar nad Hronom:

-          Žiar nad Hronom – Námestie SNP (7.11.2020) 

Okres Žarnovica:

-          Nová Baňa – Cintorínska 20   (7.11.2020) 

Okres Veľký Krtíš:

-          Veľký Krtíš,  Nemocničná 1, (7.11.2020)

Odpovede na najčastejšie otázky zverejnilo ministerstvo zdravotníctva aj ministerstvo vnútra. 

Pre koho je určené testovanie? 

Pre všetky osoby nad 10 rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne 9. – 14. novembra v tzv. červených okresoch (viď vyššie).

Trvalý pobyt nerozhoduje. Kde sa dá otestovať v druhom kole? 

Otestovať sa môžete na ľubovoľnom odbernom mieste v červených okresoch, kde bude prebiehať testovanie, nerozhoduje trvalý pobyt. Pripravených je vyše 2700 odberných miest pre asi 1,8 milióna ľudí. Termín: 7.- 8. november v čase 8:00 – 20:00 hod. (čas sa môže zmeniť vzhľadom na prestávky).

Ako prechádzať z červeného okresu do zeleného a opačne v termíne 9. - 14.11?

Príklad: Ak bývam v červenom okrese, idem sa testovať – buď v plošnom testovaní druhého kola v 45 okresoch (viď vyššie) v dňoch 7.- 8. novembra, alebo RT-PCR testom s dátumom od 7. novembra. S negatívnym výsledkom môžem prechádzať do zeleného okresu a zdržiavať sa v ňom.

Príklad: Ak bývam v zelenom okrese a chcem ísť do červeného okresu v termíne 9.- 14. novembra, potrebujem negatívny výsledok antigénoveho testu z druhého kola testovania, alebo negatívny výsledok RT-PCR testu s dátumom od 7. novembra. Pozn.: Cesta na testovanie patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania.

Môžem sa ísť otestovať v druhom kole, keď som sa netestoval v prvom kole?

Určite áno. Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa ísť otestovať v druhom kole celoplošného testovania na odberných miestach v 45 červených okresoch v dňoch 7. - 8. novembra, alebo prostredníctvom RT-PCR testu.

Majú sa testovať aj cudzinci?

Áno, na testovaní by sa mali zúčastniť aj cudzinci, ktorí sa preukážu pasom. V prípade neúčasti pre nich rovnako bude platiť zákaz vychádzania.

Prečo nemôžem mať certifikát z testovania odfotený v mobile?

Zaregistrovali sme snahy o falšovanie certifikátov z prvého celoplošného testovania, a preto je kontrola ochranných prvkov na mieste. Polícia pri kontrole bude preto uznávať iba originál certifikátu. V prípade, že originálny certifikát pri sebe mať nebudete, hrozí vám pokuta vo výške 1659,- eur.

Výnimky zo zákazu vychádzania

Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa otestovať v druhom kole. Patrí to do výnimky neodkladného zdravotného vyšetrenia. 

Pri tejto výnimke vznikol chaos. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo vo štvrtok informáciu, že keď ste sa v prvom kole netestovali, nemôžete ísť na test ani v druhom kole. Ministerstvo neskôr dvakrát svoje vyjadrenie zmenilo. V piatok dopoludnia úrad vlády potvrdil, že ak ste na teste v prvom kole neboli, môžete ísť na test v druhom kole. 

V sobotu mal manžel pozitívny antigénový test. Ja som mala negatívny. Teraz sme v karanténe. Nikto nemá žiadne príznaky. U nás je testovanie, môžem sa ho JA zúčastniť keď sme v karanténe?

Nie, ani Vy sa nemôžete zúčastniť na testovaní nakoľko aj Vy by ste mali byť v izolácii. Čakáte, kým Vám uplynie nariadená izolácia. Podľa vyhlášky č. 15/2020 ÚVZ SR.
V každom okresnom meste budú zriadené testovacie miesta pre antigénové testovanie, kde sa následne budete môcť dať pretestovať a dostanete nový certifikát, ktorým sa budete môcť preukázať.

Disponujem negatívnym RT-PCR testom z 29.októbra. Ak bývam v okrese, kde sa uskutoční druhé kolo testovania, musím absolvovať opäť testovanie – antigénové alebo RT-PCR test?

Áno, pretože podľa uznesenia vlády SR č. 704/2020 ak sa vo Vašom okrese koná druhé kolo testovania, nemusíte sa na ňom zúčastniť, pokiaľ máte negatívny výsledok RT-PCR testu vykonaného dňa 7.11. alebo 8.11. (PCR test z 29.10. je uznaný ako výnimka len pre okresy, kde nebude druhé kolo testovania)

Zamestnanci pracujúci a bývajúci v okrese, kde sa nekoná druhé kolo antigénového testovania (majú certifikát z prvého), musia ísť služobne alebo z iného dôvodu do okresu, kde je druhé kolo testovania. Musia mať títo zamestnanci nové testovanie aby mohli ísť do okresu, kde bude druhé kolo testovania? Majú nejakú inú možnosť, než si zaplatiť PCR test v súkromnom laboratóriu?

Áno, radíme zúčastniť sa druhého kola testovania v najbližšom okrese. Prípadne počkať na otvorenie testovacích miest pre antigénové testy, ktoré by mali byť bezplatne otvorené v každom okresnom meste (tam im bude vydaný aj potrebný certifikát). Ak niekto býva, alebo pracuje v okrese, v ktorom sa uskutoční druhé kolo testovania, potrebuje sa preukázať certifikátom alebo výsledkom RT-PCR testu.

Ak sme sa nezúčastnili na prvom kole testovania, druhé kolo testovania sa v našom okrese nekoná, končí pre nás zákaz vychádzania od 9.11?

Zákaz vychádzania pre Vás platí až do jeho zrušenia (zatiaľ bol predĺžený do 14.11.), alebo sa môžete dať otestovať. Platí pre Vás výnimka na cestu na testovanie PCR testami. Vo všetkých okresných mestách sa plánuje zriadenie miest, kde bude možné absolvovať bezplatne antigénové testy a k nim budú vydávané certifikáty.

Bol som pozitívny v prvom kole testovania, môžem ísť na druhé kolo testovania? Kedy mi končí karanténa?

Druhého kola testovania sa nemôžete zúčastniť. Karanténa sa pre Vás končí po desiatich dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali úzky kontakt s pozitívnou osobou na COVID-19. Po 10 dňoch pre výnimku zo zákazu vychádzania potrebujete potvrdenie od lekára, že ste prekonali v posledných 3 mesiacoch ochorenie COVID-19

Sú certifikáty z celoplošného testovania platné aj pri príjme do nemocnice na chemoterapiu?

Pred príchodom na vyšetrenie, alebo nástupom do nemocnice je dôležité kontaktovať príslušné zdravotnícke zariadenie aké sú jeho podmienky pre vstup, či prijatie na nie neodkladnú akútnu zdravotnú starostlivosť. Ide o rozhodnutie konkrétneho zdravotníckeho zariadenia, mnohé pred plánovaným zákrokom, či hospitalizáciou vyžadujú PCR test (nie len antigén test). Stále však platí, že z celoplošného testovania majú onkologickí pacienti výnimku (avšak ešte raz – môže ísť o prípad, kedy konkrétne zdravotnícke zariadenie vyžaduje PCR test v rámci protiepidemiologických opatrení, na ktoré nemá vplyv celoplošné testovanie)

Najčítanejšie správy