Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Pracovníci Červeného kríža pomáhajú aj počas pandémie. O ich služby je obrovský záujem
Zdielať na

Pracovníci Červeného kríža pomáhajú aj počas pandémie. O ich služby je obrovský záujem

BRATISLAVA / Pracovníci Červeného kríža sú naozaj multifunkční. Sprevádzajú ľudí na vyšetrenia, zabezpečujú opatrovateľskú službu, sociálne poradenstvo, rozvoz šatstva, či potravín. V teréne ročne nabehajú autom stovky tisíc kilometrov. A počas pandémie je o ich pomoc ešte väčší záujem.

Len v meste Senica rozvezú pracovníci Červeného kríža denne približne 100 obedov. "Seniorom a zdravotne ťažko postihnutým ľuďom domov," povedala riaditeľka územného spolku Červeného kríža v Senici Miriam Madunická.

Okrem toho, často pomáhajú s prepravou všade tam, kam by to klienti bez ich pomoci nezvládli. "Podľa potreby buď k lekárovi alebo nejaké nákupy, nejaké úradné vybavovania, návštevu alebo nákup," vyjadrila sa Madunická. Počas pandémie o pomoc terénnych pracovníkov Červeného kríža zažiadalo oveľa viac najmä starších ľudí. "Stále teda narastá ten trend aj čo sa týka obedov, aj čo sa týka donášok. A po tomto období aj čo sa týka výjazdov v rámci prepravy," prezradila Madunická.

Pracovníci Červeného kríža pomáhajú v teréne ľuďom v núdzi, hendikepovaným, onkologickým pacientom, ale aj mamičkám s deťmi, či ľuďom, ktorí nedokážu vyjsť z domu bez pomoci. Rozsah ich pomoci je naozaj obrovský, dôkazom toho je aj množstvo výjazdov za jeden rok. "Terénne sociálne služby podporuje už niekoľko rokov aj známy nákupný reťazec," vyjadrila sa generálna sekretárka Červeného kríža Zuzana Rosiarová Kesegová. "Sa nám podarilo prispieť na nákup 16-tich vozidiel, ktoré sa používajú od Bratislavy po Sninu," prezradila hovorkyňa Kauflandu Lucia Langova.

Projekt pomoci je nastavený tak, že pomáhajú samotní zákazníci. "Za každý predaný produkt z lásky k tradícii, ktorý je vyrobený na Slovensku, venujeme 5 centov na nákup špeciálne upravených vozidiel," uviedla Langova. Práve tie sú najväčším pomocníkom v teréne. "Vďaka vozidlám sa dá jednoznačne povedať, že sme flexibilnejší a že sa vieme dostať do terénu, ktoré sú aj ťažko niekedy dostupné. A samozrejme aj k ľuďom, ktorí bývajú v odľahlých miestach, v osadách, ktorí bývajú v neprístupných terénoch," dodala Rosiarová Kesegová. Nie je to však len o samotnom rozvoze či preprave, ale aj osobnom prístupe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy