Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čas na záchranu Matovič premrhal tľapkaním sa po vlastnom pleci
Zdielať na

Čas na záchranu Matovič premrhal tľapkaním sa po vlastnom pleci

Zdroj: SITA

Nebude sa nám to páčiť, ale lockdownu v nejakej forme sa vyhnúť nedalo, a už vôbec nie plošným testovaním, ktorého účinnosť je sporná a riziká neodhadnuteľné. Vidíme, čo sa deje v Česku. Vieme, že tam smerujeme aj my, len rýchlejšie, pretože naše vlastné zdravotníctvo je na tom oveľa horšie. Ešte si to odmietame pripustiť, ale v podstate vieme, čo nás čaká. Pekné to rozhodne nebude.

Nemusíme veštiť z krištáľovej gule, stačí sa nám pozrieť do nedávnej talianskej či španielskej minulosti, aby sme vedeli, čomu čelíme. Keď sa začnú na nemocničných chodbách kopiť ľudia zomierajúci bez pomoci, netreba už nikoho obzvlášť presviedčať, že covid naozaj existuje, nie je to len soplík, a že je lepšie zostať doma, v bezpečí. Pre tých, ktorí nabádali k ignorovaniu pandémie, to platí dvojnásobne, lebo závratne stúpa šanca stretnúť na ulici niekoho, kto práve prišiel o niekoho blízkeho.

Čas, keď sa ešte mohla vláda pomerne slobodne rozhodovať, či bude zachraňovať životy ľudí, alebo ich živobytie, už prešvihla. Ešte kedysi v lete, keď väčšinu svojej energie venovala intenzívnemu tľapkaniu sa po pleci, že v prežívaní sme majstri sveta, prípadne sa hlboko zamýšľala nad záchranou života blastocýst. Zdá sa, že život po narodení síce je hodný záchrany, no už nie systematickej ochrany.

Kocky sú zahodené, zostáva už len minimalizovať dopady a škody. Šlo by to ľahšie, keby sme mali inštitúcie, ktorým by sme dokázali uveriť, že to dokážu. A vlastne ich aj máme, len im to predseda vesmíru pokazil. Taký Ján Mikas je naozaj špičkový odborník. Keby ho nechali opatrenia riadiť, mohli sme na tom byť lepšie. A hlavný hygienik je len jedným z mnohých vedcov a odborníkov, ktorí by mnohému dokázali pomôcť, keby sa nestali komparzom v divadle jedného herca.

Ak mal na prichádzajúce udalosti vplyv aj niekto okrem premiéra, bol to minister zdravotníctva. Žiaľ, nie práve pozitívny. Azda ani netreba pripomenúť, že kľúčové nemocnice obsadil ľuďmi, ktorí sú zrejme vynikajúci kresťania, s vedením zdravotníckych inštitúcií však zväčša nemajú žiadnu skúsenosť, tobôž nie v čase najhoršej krízy od čias španielskej chrípky. Azda by im pomohlo, keby niekde našli aspoň manuál, čo si teraz počať, no buď sa Marek Krajčí dosť nemodlil, alebo duch svätý nedokáže poslúžiť pandemickými plánmi, takže systém je nepripravený a akútne mu hrozí kolaps.

Lekárska komora sa práve pokúša apelovať na slovenských doktorov v zahraničí, aby sa vrátili domov pomáhať. Síce za menej peňazí a do horších podmienok – to jej prezident Marian Kollár otvorene priznáva – ale že ich tu čakajú ich pacienti. Že by to zároveň znamenalo opustiť pacientov, ktorých majú vo svojich nových domovoch, slovutnému prezidentovi zrejme uniklo panikou oslabeným mentálnym zvieračom. Keď naši lekári odchádzali, nik ich neodhováral, ani ministerstvo, ani komora. Tento apel stačiť nebude.

Nie celkom stabilný, lež univerzálny génius Igor Matovič si teda opäť raz musel poradiť sám. Plošné testovanie národa antigénovým testom síce nemá čomu pomôcť, okrem šírenia vírusu, ktorý takto získa lepšie podmienky ako na tajnej svadbe v Poľsku, no navodzuje dojem, že predseda vesmíru má plán, a vskutku heroický. Jeho problémom bude, že tento dojem neprežije ani tisícku obetí pandémie. Slovensko je malá krajina, každý tu každého pozná, takže bude stačiť málo, aby každý poznal niekoho, kto chaotické opatrenia vlády neprežil. To sa zasa nedá prežiť politicky.

Takže skúsime tvrdý lockdown v mäkkej forme s kobercovým testovaním, aby to nebol len taký obyčajný chaos, ale úplný a nekontrolovateľný, s celkom nepredvídateľnými následkami.

Čo dnes nikto nahlas nehovorí, je vcelku logický predpoklad, že nezostane pri dvoch vlnách. Môže prísť aj tretia, štvrtá a ktovie koľko ďalších, až kým sa nepodarí nájsť účinné očkovanie alebo liečbu. To môže byť zajtra, alebo o pár rokov.

Ťažko povedať, či ekonomika prepruží aj druhý lockdown, no je celkom isté, že po treťom či štvrtom skolabuje spoľahlivejšie, ako tri desaťročia vykrádané zdravotníctvo. Státisíce ľudí si nebudú mať za čo kúpiť jedlo. Ba čo horšie, nebudú mať na jedlo pre svoje deti. To bol faktor, ktorý odštartoval väčšinu revolúcií v známych dejinách ľudstva.

Táto klauniáda by mohla byť derniérou Igora Matoviča. Po nej začne naozajstná dráma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy