Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Renovácia stredovekej pevnosti v Starej Ľubovni: Piliere hradnej veže zachraňujú horolezci
Zdielať na

Renovácia stredovekej pevnosti v Starej Ľubovni: Piliere hradnej veže zachraňujú horolezci

STARÁ ĽUBOVŇA / Zaujímavé práce sa dejú aj na stredovekej pevnosti v Starej Ľubovni. Novou atrakciou sú horolezci, ktorí zachraňujú piliere takmer 30 metrovej hradnej veže. Bez nich by nemala potrebnú stabilitu. Hradní murári začínajú svoj pracovný deň dosť nezvyčajne - spustia sa z najvyššieho bodu stavby.

Horolezci sú ukotvení na niekoľkých lanách v nadmorskej výške 710 metrov v najvyššom bode hradu. Oporné piliere sa začali rozpadávať, kamene ohrozovali turistov, no  chýbali by aj veži. "Ak nechceme mať šikmú vežu v Ľubovni, tak ako ju majú v Pise, tak musíme to urobiť, aby sa nám nehýbala," povedal Dalibor Mikulík, riaditeľ hradu Ľubovňa.

"Ten terén je extrémny, hrozí tam pád z výšky. Je to práca na lane a kto pracuje na lane musí mať špeciálne skúšky," vyjadril sa Peter Köteleš, horolezec a vedúci stavby. Murovať niečo na historickej pamiatke je veľmi zložité. Každý krok prísne sledujú pamiatkári. "Nemôžu si tam niečo domýšľať, vymýšľať, musia to domurovať a zachrániť, čo aj zachránené má byť," zdôraznil Mikulík.

Špeciálna musí byť dokonca aj malta, ktorou sa muruje. "Je to vyslovene špeciálna malta, ktorá neobsahuje cement, je to zmes na historické pamiatky," vyjadril sa Köteleš. Z histórie je známe, že keď hradnú vežu stavali, nepomáhali si strojmi, ale všetko robili ručne. Dnes sa tu pracuje podobne, rozdiel je iba ten, že teraz sú k dispozícii horolezci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy