Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika obvinili. Mal pri sebe 10 tisíc eur
Zdielať na

VIDEO: Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika obvinili. Mal pri sebe 10 tisíc eur

BRATISLAVA / Polícia vo štvrtok zadržala a zároveň obvinila z korupcie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry ráno zastavili jeho auto. Našli v ňom dokumenty, a pomerne slušnú hotovosť. Okrem Kováčika zadržali policajti aj šéfa odboru zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho. Podľa zistení Televízie JOJ akcia súvisí s nedávnym zadržaním bývalého vysokopostaveného colníka Ľudovíta Makóa.

Ako prvý o zadržaní informoval Denník N. Podľa zdroja TV JOJ mal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes naplánované stretnutie na polícii. Samotní policajti ho však prekvapili, keď ho namiesto uvítania priamo pri policajnom prezídiu zadržali.

Mal pri sebe 10 000 eur

Šéfovi Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanovi Kováčikovi pri prehliadke v aute zadržali rôzne dokumenty. Mimoriadne zaujímavé však je, že v aute našli aj obálku s veľkým obnosom peňazí. Sto eurové bankovky takto policajný technik dokumentoval ako jeden z dôkazov. Kováčik pritom na mieste odpovedal vyšetrovateľovi, koľko tam má peňazí tam vlastne je. "Desať tisíci," uviedol Kováčik vyšetrovateľovi.

Ten sa tiež zaujímal o to, prečo má špeciálny prokurátor takúto vysokú hotovosť pri sebe. "To sú moje peniaze, ktoré som navyberal, niekde doma mám aj papierik od toho. Zo Slovenskej, čo som vyberal. Chcel som zrealizovať kúpu jednej lúky, nakoniec z toho vzišlo," povedal Kováčik.

Kováčik sa v rýchlosti rozhovoril aj o ďalších podrobnostiach, tisícovej hotovosti. "Určite to bolo v októbri alebo tak nejak. 19? Mám taký malý papierik, a šak to sa dá v Slovenskej sporiteľni overiť. A plus potom ešte peniaze, čo som kamarátovi požičiaval, to mi postupne vracal," dodal Kováčik.

Obvinenie z korupcie aj podporovania zločineckej skupiny

Podľa informácií TV JOJ zadržanie Kováčika má byť údajne na základe spolupráce stíhaného Františka Böhma a Ľudovíta Makóa. Nepotvrdenou informáciou je, že exšéf daniarov Ľudovít Makó mal s políciou spolupracovať, a to mohlo viesť k zadržaniu Kováčika. Obvinený Makó na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici nepodal sťažnosť voči svojej väzbe.

Ďalším zadržaným podľa zdroja TV JOJ má byť Norbert Pakši. Ide o zástupcu špeciálnej utajenej skupitny, Útvaru zvláštnych policajných činností PPZ, ktorej pracovníci pracujú v anonymite. Vykonávajú odposluchy aj sledovanie osôb. Ide o tajný odbor, ktorý zodpovedá za operatívnu činnosť pri odhaľovaní organizovanej trestnej činnosti. V prípade tohto odboru ide o niečo ako tretiu tajnú službu. Odbor je zodpovedný za prácu nasadených policajných agentov pracujúcich v utajení.  Údajne mal pracovať v prospech takáčovcov.  "Druhého, Norberta P., zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti," dodal hovorca.

Dušana Kováčika obvinili

Špeciálny prokurátor v poobedných hodinách už čelil obvineniu. Informáciu potvrdil Úrad špeciálnej prokuratúry. "Môžeme potvrdiť, že dnes bolo vyšetrovateľom Policajného zboru vznesené obvinenie štyrom osobám, okrem iného aj JUDr. D. K., a to pre viacero skutkov, okrem iného aj pre trestný čin korupcie. Dve osoby boli zadržané. V súčasnosti prebiehajú s obvinenými osobami procesné úkony a vzhľadom na ich charakter a obsah sa nebudeme v tomto štádiu konania k veci bližšie vyjadrovať. Úrad špeciálnej prokuratúry poskytne stanovisko potom, keď to procesná situácia umožní. Pripomíname, že vo veci naďalej platí informačné embargo, ktoré na vec uvalil dozorový prokurátor,"  informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková sa vecou zaoberá, médiá  budeme o jej rozhodnutí  o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora informovať hneď ako to bude možné," uvádza v stanovisku generálna prokuratúra.

Informácie Televízie JOJ tiež hovoria, že celé sa to dnes malo uskutočniť práve kvôli prepusteniu údajného šéfa Takáčovcov, Ľubomíra Kudličku. Toho za 100 tisícovú kauciu v roku 2017 špecializovaný trestný súd prepustil na slobodu, pričom špeciálny prokurátor zo sťažnosťou nenamietal. A tak sa podľa svojho želania Kudlička nedostal pred Najvyšší súd. Ďalšou dvojicou obvinených sú podľa zdroja TV JOJ práve zadržaní Ľudovít Makó a František Bohm.

Obvinenie špeciálneho prokurátora vyvoláva množstvo ďalších otázok, vrátane tej, či môže šéf špeciálnej prokuratúry ďalej zastávať svoju prokurátorskú funkciu. Dozorovým prokurátorom v prípade Dušana Kováčika je Michal Šúrek.

Kto je Makó?

O Ľudovítovi Makóovi sa za minulej vlády špekulovalo ako o možnom šéfovi daniarov či prvom policajnom viceprezidentovi. Napokon ale zostal na čele Kriminálneho úradu Finančnej správy s prístupom k informáciám o firmách a ich transakciách, ktorý odhaľuje daňové trestné činy. Podľa vtedy opozičnej SaS mal mať Makó blízko k rodine Bödörovcov. On to však odmietol s tým, že ak je niekto z Nitry, to ešte neznamená, že je "bödörovec". Po výmene vlády odmietal zo svojho postu odísť. Napokon sa tak stalo až 1. júna. Dôvod odvolania vtedy finančná správa nekonkretizovala.

Takto prehľadávala polícia auto Dušana Kováčika: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy