Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na bratislavskom letisku pristálo lietadlo s antigénovými testami
Zdielať na

Na bratislavskom letisku pristálo lietadlo s antigénovými testami

BRATISLAVA / Antigénové testy priviezlo na letisko v Bratislave lietadlo AN124. Pre televíziu JOJ túto informáciu potvrdil Šéf Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf. Vojaci si ochranné prostriedky začali distribuovať vo svojich radoch za účelom prípravy na pilotné plošné testovanie. To sa uskutoční už tento víkend na Orave.

Ide o 3 milióny z celkového počtu 13 miliónov kusov, ktoré Slovenská republika objednala a zakúpila. Časť z testov, ktoré práve dorazili, bude použitá na blížiaci sa experiment na Orave počas nasledujúceho víkendu. 3 milióny testov poputujú z letiska MRŠ v Bratislave do skladov SŠHR v Čachticiach.

"Od rána si profesionálni vojaci zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR prebrali celkovo 187 200 sád testov, 40 800 rúšok, 14 096 respirátorov, 467 900 jednorazových a chirurgických rukavíc, 16 850 overalov, 2 350 štítov a okuliarov, 7 045 návlekov na obuv, 7 050 ochranných čiapok a kukiel, 710 emitných misiek potrebných pre zabezpečenie prvej etapy testovania. Tento materiál distribuujú Ozbrojené sily SR vlastnými prostriedkami v prvom rade na príslušné regionálne veliteľstvá a následne už priamo na testovacie miesta na Orave a v Bardejove. Okrem toho vojaci v súčinnosti so samosprávami pokračujú aj v organizačných prípravách pilotného testovania," informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

V súvislosti so zabezpečením materiálu pre testovacie miesta rezort obrany oceňuje pomoc vo forme darov, ako napríklad v prípade závodu na výrobu papiera Mondi SCP v Ružomberku, ktorý poskytol pre tento účel hygienické vreckovky a kancelársky papier. Tie budú využité už pri pilotnom testovaní obyvateľov Dolného Kubína, Námestova, Tvrdošína a Bardejova.

V najbližších dňoch Správa štátnych hmotných rezerv očakáva ďalšie zásielky, keďže celkovo Slovensko zakúpilo 13 miliónov antigenových testov. Riaditeľ Správy štátnych hmotných rezerv zároveň pre TV JOJ potvrdil, že po materiálnej stránke zo strany SŠHR je testovanie na Orave plne zabezpečené.

​V hre je stále aj lockdown. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy