Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Testovanie alebo lockdown? Podľa premiéra má Slovensko iba tieto dve možnosti
Zdielať na

Testovanie alebo lockdown? Podľa premiéra má Slovensko iba tieto dve možnosti

BRATISLAVA / Premiér po rokovaní vlády priznal, že pandemická situácia u nás je veľmi zlá. Opäť sme zaznamenali rekordný počet pozitívnych prípadov a opatrenia prijaté od prvého októbra zjavne nezaberajú. Slovensko má preto podľa neho len dve možnosti. Ak nezvládneme celoplošné testovanie, potom je jediná možnosť vypnúť krajinu.

"Ideme ako vlak, ktorému prestali fungovať brzdy. Musíme ho akýmkoľvek spôsobom zastaviť," použil netradičné prirovnanie premiér Igor Matovič. Počet pozitívne testovaných prudko rastie, v porovnaní s minulým týždňom je to o viac ako 50%. "Tento týždeň si zrejme užijeme pocit tritisíc prípadov denne a budúci týždeň to môže byť až štyritisíc a ďalší 5000," dodáva Matovič. 

Skoro od obeda o situácii rokuje konzílium odborníkov a večer zasadla pandemická komisia. V hre je otázka,či ísť cestou lockdownu alebo sa ho pokúsiť zvrátiť celoplošným testovaním. "Lockdown je snaha vystrašiť občanov a tlačiť ich k múru," myslí si predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. 

Zároveň však Pellegrini význam celoplošného testovania uznáva. "Tak samozrejme, že čím viac to percento bude, tým viac je väčšia pravdepodobnosť, že odhalíme, čo najviac infikovaných. A tých stiahneme zo spoločnosti, aby ten vírus ďalej nešírili," dodal Pellegrini. 

Ak by ale predsa len k lockdownu prišlo, krajinu by sme museli uzavrieť na minimálne tri týždne. Hospodárske škody by sa vyšplhali až na dve miliardy eur. "To si Slovensko dovoliť nemôže," povedal Matovič. Porovnať to so sumou za celoplošné testovanie ale nevieme, pretože sme nedostali presnú informáciu, koľko to bude stáť. "Celkové náklady spojené s operáciou budú vyčíslené až po jej uskutočnení," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. 

Isté však je, že v porovnaní s celoplošným testovaním bude ničivejší pre ekonomiku práve lockdown. "Keď sa pozrieme, aká je alternatíva tohto, čiže, nás všetkých pozatvárajú, tak to vnímam ako núdzové riešenie v núdzovej situácii," myslí si Martin Smatana, expert zdravotnej politiky. Ak by celoplošné testovanie dopadlo dobre, je tu vraj veľká šanca, že sa do pár týždňov môže vrátiť do normálu.

"Nedá sa otestovať krajina ako Taliansko alebo Francúzsko. Ale malé krajiny sa plošne dajú otestovať. Aby my sme vedeli, kto je pozitívny a tí sa izolujú a tým sa prenos choroby zmenší a opatrenia, ktoré teraz máme sa budú môcť uvolniť," vysvetľuje lekár, vedec a odborník na tropickú infektológie Vladimír Krčméry. 

"Ak naozaj dospejeme k splošteniu tej krivky pozitívnych, tak naozaj by to mohlo zafungovať a my by sme sa tomu lockdownu mohli vyhnúť," povedal biochemik Pavol Čekan. Ani celoplošné testovanie však nemusí byť všeliek. Všetko ukáže výsledok rokovaní pandemickej komisie a konzília odborníkov, ktorí môžu navrhnúť že jediným riešením v aktuálnej pandemickej situácii je krajinu na niekoľko týždňov úplne vypnúť. "Dať ľuďom na výber a v podstate možnosť, aby slobodne sa pohybovali ak absolvujú test, že odborníci rozhodnú, že to je nedostatočné a musíme nasadiť už plný lockdown, lebo inak to nezastavíme," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy