Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia upozorňuje na falošnú SMS správu o plošnom testovaní a termíne za euro
Zdielať na
Krimi

Polícia upozorňuje na falošnú SMS správu o plošnom testovaní a termíne za euro

BRATISLAVA / V čase, keď vrcholia prípravy na plošné testovanie sa začínajú objavovať nové hoaxy. Patrí medzi ne aj falošná sms-ka. Tá má jej prijímateľovi zabezpečiť konkrétne miesto na testovaní po zaplatení symbolickej sumy.

Správa už prišla viacerým občanom Slovenska. Tvári sa ako predvolanie na plošné testovanie, kde je garantované konkrétne poradové miesto. Prijímateľa správy ale vyzýva, aby pre potvrdenie miesta v rade poslal SMS-ku v hodnote 1 Eura na konkrétne číslo s uvedeným textom. Takáto falošná sms-ka prišla podľa informácií TV JOJ aj známemu jedného zo zamestnancov Ministerstva obrany, ktoré celoplošné testovanie zabezpečuje.

Podľa polície je tiež možné, že ide o objednanie sa k lekárovi - špecialistovi. Ale táto konkrétna SMSka sa medzi ľuďmi šíri ako objednanie na plošné testovanie čo v žiadnom prípade nie je pravdivé. "Ten screenshot tej sms-ky, z toho vlastne nie je jasné čo to vlastne je. Tam je iba napísané, že máte prísť, že ste objednaný a máte prísť. A to si hneď niekto preložil, že už sa to týka nejakých testov a až sa to šíri ako fáma," uviedol odborník na hoaxy Vladimír Šnídl. 

Polícia upozorňuje, že ak na túto SMS-ku zareagujete a pošlete správu na uvedené číslo, ľahko môžete prísť o viac ako len 1 Euro. "V prípade, že ste SMSku poslali, choďte túto skutočnosť oznámiť na najbližšie policajné oddelenie," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 


Polícia SR

Odborník na hoaxy vidí problém v podvodoch takéhoto alebo podobného typu v tom, že ľudia sú až príliš dôverčiví ak majú pocit, že ich kontaktuje nejaká štátna inštitúcia s výzvou o zaslanie peňazí. "Nepremýšľajú a konajú podľa toho, čo tam majú napísané. Neskúmajú či to pošle skutočne Min.zdrav. alebo hygiena alebo im to príde iba ako nejaká reťazová správa," dodáva Šnídl. 

Polícia eviduje aj ďalší hoax. Podľa neho má byť Slovensko testovacou krajinou toho, ako nové nanočipy na ľuďoch fungujú. Po aktivácii 5G siete údajne pre nedostatky technológie zomrú tisíce ľudí, ktorých plánujú politici v súlade s Novým svetovým poriadkom nahradiť moslimským obyvateľstvom.

Polícia status postúpila kriminálnej polícii, uviedla to na sociálnej sieti, na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR. Hoax varuje ľudí, že im pri plošnom testovaní bude zavedený nanočip a nano boty, ktoré sa aktivujú po spustení 5G siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy