Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Česku sprísňujú opatrenia. Od štvrtka zavádzajú lockdown
Zdielať na

V Česku sprísňujú opatrenia. Od štvrtka zavádzajú lockdown

PRAHA / V Česku oddnes platí povinnosť nosiť rúška aj vonku na území obcí, ak je človek bližšie ako dva metre k inému. Okrem obmedzeného kontaktu a pohybu ľudí, zatvoria aj niektoré obchody a služby.

Výnimku majú členovia jednej spoločnej domácnosti alebo ľudia pri športovaní. Povinné sú rúška opäť aj v aute, pokiaľ v ňom človek nejde sám alebo s členmi svojej domácnosti. Ľudia musia mať súčasne zakryté ústa aj nos, vo všetkých vnútorných priestoroch budov, okrem domácnosti alebo ubytovania, taktiež vo vozidlách a na nástupištiach hromadnej dopravy. Česká polícia začala dohliadať na dodržiavanie nariadení. "Dodržiavanie nariadenia od dnes samozrejme riešime, a to v rámci bežného výkonu služby, cielené akcie zatiaľ neplánujeme," povedala hovorkyňa pražskej mestskej polície Irena Seifertová. 

Minister zdravotníctva Roman Prymula (ANO) v utorok v Snemovni vyhlásil, že aj za súčasných reštrikcií, je kontaktov medzi ľuďmi stále príliš veľa a platné obmedzenia sa často nedodržiavajú. Najväčší nápor na zdravotnícky systém očakáva medzi 3. a 11. novembrom. Opatrenia podľa neho zrejme ešte sprísnia. Zatvoria sa niektoré obchody a služby. Zatvorí sa maloobchod, vo veľkých nákupných centrách ostanú otvorené potraviny, drogérie a lekárne. 

Český premiér Andrej Babiš sa na tlačovej konferencii ospravedlnil za to, že predtým vylúčil možnosť, že by zavádzal takéto prísne opatrenia. "Nárast je dramatický a opatrenia z minulého týždňa, bohužiaľ, nesploštili krivku," uviedol na tlačovej konferencii Babiš.

V utorok pribudlo v Česku 11 984 potvrdených prípadov koronavírusu. Je to najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. V krajine je teraz viac ako 113 000 nakazených. Väčšina z nich má mierny priebeh choroby. Hospitalizovaných ale pribúda, teraz ich je viac ako 4000, z toho je 634 vo vážnom stave. Doteraz v ČR na Covid-19 zomrelo 1619 ľudí. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva. Z choroby sa doteraz v Českej republike vyliečilo 79.108 ľudí.

Podľa aktualizovaných údajov ministerstva zomrelo v pondelok na koronavírus 97 ľudí, čo je zatiaľ najvyšší počet obetí za jeden deň. Od piatku do nedele pripadá na každý deň 71 úmrtí, v utorok je zatiaľ zaznamenaných 42 úmrtí. 

Zvyšuje sa tiež podiel nakazených z celkového počtu testovaných. Od piatka 9. októbra do pondelka 19. októbra podiel pozitívnych testov s jedinou výnimkou, vždy presiahol 25 percent. Pred týmto obdobím sa to nestalo ani raz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy