Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dezorientovaného muža z Rumunska odviezli domov slovenskí záchranári
Zdielať na

Dezorientovaného muža z Rumunska odviezli domov slovenskí záchranári

KOMÁRNO / Podľa smerníc Európskej únie má repatriáciu pacienta z cudziny zabezpečovať domovská krajina. Dezorientovaného muža z Rumunska, ktorého so závažnou diagnózou hospitalizovali v komárňanskej nemocnici, sa podarilo dopraviť domov len vďaka výbornej koordinácii nemocnice a našich záchranárov.

"Rumunsko je v červenej zóne a prechod cez hranice je aj pre nás nemožný a tak isto je zhoršený pre rumunské posádky sem na Slovensko, tak sme sa snažili vyriešiť túto situáciu spolu s komárňanskou nemocnicou, hlavne s neurologickým oddelením, aby sme pacienta mohli transportovať aspoň na hranice," vraví Roland Szász zo záchrannej zdravotnej služby. 

60-ročného Rumuna našli ležať na móle pri Dunaji v bezvedomí. Po troch týždňoch v komárňanskej nemocnici, kde odhalili jeho vážny zdravotný stav, sa ho vďaka spolupráci s komárňanskými záchranármi nakoniec podarilo previezť domov. "V podstate repatriáciu by mala robiť Rumunská republika svojho občana, pacient pracoval v Nemecku, tak to financovali jeho príbuzní," vysvetľuje Szász. 

Preto bolo potrebné nájsť príbuzných muža. Pri pátraní oslovili nielen políciu, ale aj rumunský konzulárny úrad. Pacient potrebuje urgentne vážnu operáciu, ktorú z dôvodu náročnej pooperačnej liečby, nebolo vhodné vykonať na Slovensku. "Polícia v Komárne pri zistení adresy príbuzných muža v Rumunska ihneď oslovila Interpol," informovala policajná hovorkyňa Viktória Borloková. 

Napriek viacerým urgenciám v priebehu 3 týždňov sa ozvali až deň po odvoze pacienta do Rumunska. "Konzul spolu so mnou riešil koordináciu rumunskej posádky a nás ZZS, čo sme boli aj radi, hlavne pre toho pacienta," dodal záchranár. Formality trvalo vybaviť zhruba týždeň, samotná cesta trvala 4 hodiny. Pacienta preložili priamo na rumunsko-maďarských hraniciach, aby ani jedna z posádok nemusela pri návrate do karantény.

"Pacient bol testovaný pred odchodom, mal negatívny test na Covid-19. Prišla rumunská posádka dvojčlenná, prevážali pacienta cez hraničnú čiaru, a na tej ďalšej strane, rumunskej, zhruba o kilometer ďalej ho preberala posádka RLP s lekárom," uzavrel Roland Szász. 

Muž v Komárne viac ako týždeň bivakoval vo svojom aute na brehu Dunaja. Keďže bolo nepojazdné, navyše s nefunkčným oknom, po upozornení TV JOJ sa oň postarala polícia. "Auto bolo uschované v priestoroch okresného riaditeľstva a jeho vrátenie je v štádiu riešenia," dodala Borkolová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy