Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vláda spúšťa celoplošné testovanie s názvom "Spoločná zodpovednosť", plán zatiaľ nemá
Zdielať na

Vláda spúšťa celoplošné testovanie s názvom "Spoločná zodpovednosť", plán zatiaľ nemá

Archívne video

BRATISLAVA / Vláda SR na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila návrh na celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska starších ako desať rokov. Vyplýva to z materiálu, ktorý na vládu predložili ministri obrany, zdravotníctva a vnútra. Na akciu sa plánuje vyčleniť do 8-tisíc vojakov. Hlavná časť testovania sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Pilotné testovanie bude 23. až 25. októbra v okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov.

Pilotné testovanie bude 23. až 25. októbra v okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov. "To, čo chystáme teraz nemá na svete obdobu," vyhlásil minister obrany Naď. Do celoplošného pretestovania bude podľa nového návrhu  poverených 8 000 príslušníkov ozbrojených síl. Minister obrany Jaroslav Naď aj predseda parlamentu Boris Kollár vyzvali všetkých k zodpovednosti a poprosili opozíciu aby, sa k výzve pridala. Kollár si taktiež myslí, že testovanie vyvolá v spoločnosti veľký hnev.


"Každý jeden starosta môže očakávať návštevu, s ktorou budeme plánovať detaily celej operácie," uviedol Naď. Dôležitým aspektom príprav by malo byť nasledujúce budúco týždňové pilotné testovanie štyroch najviac zasiahnutých okresov.

"Lockdown je je jedna možnosť, druhá je dvojnásobné poctivé pretestovanie," povedal predseda vlády Igor Matovič. Šéf parlamentu Boris Kollár nazval toto opatrenie ako poslednú možnosť pred lockdownom. O otázke dobrovolnosti testovania sa dnes vláda zaoberala, no bez výsledku.

 

Minister hospodárstva Richard Sulík poznamenal, že diskusia o celoplošnom testovaní začala pred tromi týždňami. Zároveň dodal, že strana Sloboda a Solidarita v plnom rozsahu podporuje tento plán a je podľa neho lepší ako iné alternatívy. Rovnako ako ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzdvihol pilotné testovanie v najviac zasiahnutých okresoch Slovenska.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko na tlačovej konferencii uviedol, že v teréne by malo byť zhruba 5-tisíc tímov. "Tí budú musieť svoje povinnosti vykonávať nielen dobre, ale aj nad rámec svojho pôsobenia," priblížil Zmeko. Verí, že vojaci budú prví, ktorí podstúpia testovanie. Konkrétnu predstavu ako odbery budú vyzerať premiér nemá. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že v našich nemocniciach sa hromadia pacienti a mnohí sú v kritickom stave. "Na Slovensku je 19-tisíc lekárov a 34-tisíc zdravotných sestier a 3200 študentov, ktorých vieme použiť," povedal."Urobím všetko preto aby som mohol urobiť tie najlepšie podmienky," odkázal zdravotníkom, ktorí sa zapoja do pomoci v testovaní. Taktiež verí, že máme dostatok personálu, ktorí by sa do plošného testovania zapojili.

Prezidentku chce Matovič informovať ešte večer

O otázke dobrovolnosti testovania sa dnes vláda zaoberala, no bez výsledku." Z  tých štyroch hodín sme sa asi 2 hodiny o tom rozprávali."  Premiér potvrdil, že jedným z návrhov bol aj obmedzenie zdravotnej starostlivosti. Igor Matovič nechcel prezradiť koľko ľudí malo vopred informáciu o celoplošnom testovaní. Už včera prezidentka informovala, že o testovaní nevedela. "Pani prezidentka preberá túto zodpovednosť v čase vojny, v čase vojny ale nie sme," poznamenal premiér s tým, že ešte v nedeľu večer ju kontaktuje.  O rozhodnutí vedela skôr nemecká kancelárka Angela Merkelová. 

Hygienici pomoc armády vítajú

Plán na plošné testovanie privítali aj hygienici. Zdôrazňujú, že sú aktuálne maximálne vyťažení a nestíhajú už dohľadávať úzke kontakty infikovaných. Úrad verejného zdravotníctva preto schvaľuje pomoc armády pri plošnom testovaní. "Plošné testovanie celej populácie môže identifikovať tisíce nakazených ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo zachytiť. Úrad verejného zdravotníctva víta, že takéto testovanie populácie Slovenska prebehne v gescii Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Kapacity regionálnych úradov verejného zdravotníctva sú totiž dlhodobo preťažené a to aj napriek mimoriadnym opatreniam, ktoré sme prijali," uviedol hovorca Úradu verejného zdravotníctva Marek Eliáš.

Reakcie opozície

Lídri opozičných strán v princípe vládny plán nezavrhujú, ale nevedia si predstaviť plošné testovanie počas Dušičiek. Takisto sa pýtajú, či sme pripravení nielen na samotné testovanie, ale aj na situáciu, ktorá nastane po ňom. Prikláňajú sa skôr k dobrovoľnému testovaniu a pri jeho podpore sa chcú opierať najmä o názory odborníkov, a nie politikov.

"Ak sa pôjde do takýchto manévrov extrémnych tak ja som pripravený kedykoľvek zúčastniť sa takisto pozitívnej kampane, kde podporím ľudí, alebo ich vyzvem, aby toto nejakým spôsobom absolvovali, ale musíme mať uistenie od odborníkov, že to má význam," myslí si Peter Pellegrini.

"Ak nám experti, ľudia, ktorí sa vyznajú, nie pán Matovič, povedia, že celoplošné testovanie je riešenie tak budeme nápomocní," povedal Robert Fico.

Flegr neschvaľuje plošné testovanie

Názory odborníkov nie sú úplne jednoznačné. Niektorí z nich spochybňujú samotnú logistiku ale aj problematickú presnosť antigénových testov. Uznávaný český odborník Jaroslav Flegr patrí k najostrejším kritikom slovenského plánu a myslí si, že plošné testovanie je vyhadzovanie peňazí. Slovensko by sa podľa profesora evolučnej biológie malo zamerať na sústredenie financií na dohľadávanie kontaktov nakazených ľudí. "My sme na tom horšie, ale zrejme nás zdatne doháňate. Takže to skúste pribrzdiť ako to najviac pôjde a neinvestujte prostriedky a ľudí do nezmyselných projektov, ktoré nemajú šancu tú epidémiu žiadnym spôsobom pribrzdiť. Peniaze je teraz potrebné dať do cieleného trasovania ľudí. Včas nájsť kontakty, tých nakazených a predovšetkým nájsť, od koho sa tí nakazení nakazili. Vy máte šancu, že sa z toho dostanete," myslí si odborník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy