Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Česká armáda sa pripravuje na vybudovanie poľnej nemocnice v Letňanoch
Zdielať na

VIDEO: Česká armáda sa pripravuje na vybudovanie poľnej nemocnice v Letňanoch

Archívne video

PRAHA / Do pražských Letňan v nedeľu dorazila prvá časť organizačného tímu a časť vojakov, ktorí majú za úlohu vybudovať v areáli tamojšieho výstaviska záložnú nemocnicu pre pacientov s Covid-19. Konvoj s materiálom a vybavením z armádnych skladov má vyraziť z Hradca v pondelok ráno.

Vojaci v Letňanoch zatiaľ vybudovali riadiacu jednotku, odkiaľ budú od pondelka dohliadať na príjem materiálu. Riaditeľ Agentúry vojenského zdravotníctva Ladislav Šlechta povedal už v sobotu, že zariadenie má byť plne pripravené na činnosť v nedeľu 25. októbra o 16:00. "Záložné zdravotnícke zariadenia musia byť za týždeň postavené. Od zajtra (pondelok) odvážime materiál. Celkom 339 ton prepravíme 80 kusmi techniky a v 49 kontajneroch," uviedla Armáda ČR na svojom twitterovom účte.

Podľa vojenského hovorcu dorazí z Hradca v pondelok 29 kusov kolesovej techniky. Okrem sanitiek, autobusu alebo osobných áut pôjde hlavne o 20 kusov kontajnerov. Kolóna má vyraziť o 8:00 po diaľnici D11 a bude ju sprevádzať Vojenská polícia.

Podľa skorších informácií pôjde o dve poľné nemocnice. Vojaci prevezú do Prahy desať intenzívnych a 80 štandardných lôžok, operačnú sálu, jednotky intenzívnej starostlivosti, laboratóriá a röntgeny. Súčasťou je aj desať ventilačných staníc jednotiek intenzívnej starostlivosti. V kontajneroch budú taktiež zdravotné prístroje, nábytok a ďalšie vybavenie. Ďalší materiál sa bude nakladať až do piatku a pôjde o vybavenie zo Správy štátnych hmotných rezerv ČR.

Podľa piatkového vyjadrenia ministra zdravotníctva Romana Prymulu  budú poľné nemocnice v Letňanoch záložné a nemusia byť využité. Verí, že budú stačiť navýšenej kapacity kamenných nemocníc. Poľná nemocnica by bola určená pre starostlivosť o pacientov s menej závažným priebehom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy