Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krajčírsky salón, o ktorom snívala od detstva má existenčné problémy. Minister financií tvrdí, že podnikatelia dostanú peniaze už tento mesiac
Zdielať na

Krajčírsky salón, o ktorom snívala od detstva má existenčné problémy. Minister financií tvrdí, že podnikatelia dostanú peniaze už tento mesiac

BRATISLAVA / Na finančnú pomoc od štátu čakajú desaťtisíce ľudí. Ide o rôzne sektory, či už kreatívnu a umeleckú obec alebo gastronómiu a cestovný ruch. Minister financií tvrdí, že peniaze dostanú už tento mesiac. Opozícia ho kritizuje, že zbytočne šetrí. Faktom ale ostáva, že mnohí sú už teraz v existenčných problémoch, napríklad majiteľka krajčírskeho salónu v Snine.

Pre nové opatrenia dámy dilemu s výberom slávnostných šiať, zrejme tak skoro riešiť nebudú."Všetko sa stoplo - svadby, stužkové, tak ako aj iné salóny aj my sme prišli o všetky zákazky. Všetko je našité, všetko je dokončené, zákazníci nechodia," opísala majiteľka krajčírskeho salóna Lucia Čurhová.

Krajčírsky salón bol pre jeho majiteľku snom už od detstva. Počas prvej vlny ich zachránilo šitie rúšok. Aj teraz musia byť kreatívne, aby salón prežil. "Tak sme sa pustili aj do výroby takýchto klasických šiat- pracovných a športových. A dokonca sme pre pár zákazníkov fajčiarov vyrobili rúško so zipsom, aby si ho nemuseli dávať dole," dodáva  Čurhová.

Uživiť rodinu na krajnom východe v takzvanej hladovej doline dáva zabrať mnohým podnikateľom. Nedávno ohlásila hromadné prepúšťanie aj spoločnosť Unex, kde príde o prácu 85 ľudí zo Sniny a okolia. "Treba sa otáčať, aby som udržala salón, aby som udržala pracovné miesta, aby bolo na výplaty, na odvody, na nájom. Strašne nám to chýba, chýbajú nám zákazníčky a chýba nám to, že nemôžeme tvoriť," posťažovala  si majiteľka salóna.



Minister financií Eduard Heger to vidí pozitívne. Zvýšenie pomoci u všetkých segmentov o 50 percent hodnotí ako štedré. Opozícii sa ale dvesto miliónov eur mesačne na tento účel zdá málo. Podľa Roberta Fica vláda na ľuďoch iba šetrí. "Budú môcť od začiatku mesiaca dostávať tú pomoc za celý mesiac. Tie žiadosti sa budú podávať, tak ako vždy, na začiatku ďalšieho mesiaca. Verím, že im podávame veľmi silnú pomocnú ruku," uviedol Heger.

"Vláda má veľa peňazí. V tomto roku ešte stále disponuje sumou päť až osem miliárd. Prečo to nepoužili na forsážnu podporu ekonomiky a ľudí, no lebo nevedia to pripraviť," myslí si Robert Fico.

Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová, ale tvrdí, že majú v tom jasno. Finančnú pomoc rozšírili aj na ďalšie oblasti. "Pre živnostníkov, ale aj pre kultúru, kreatívny priemysel, športovcov. A zaviedli sme úplne novú schému pomoci pre cestovný ruch. Škody si budú môcť vyúčtovať už od 1. apríla. Čiže spätne im to vraciame aj za prvú vlnu," konštatuje Remišová.

"Tá pomoc je slabá, komplikovaná a nie dostatočne štedrá. Preto by som zmenil ten spôsob ako podporujeme uzavreté prevádzky na plošnú hospodársku injekciu," oponuje Peter Pellegrini.

Ministerka kultúry stále dáta nemá



Na dlhý proces to ešte vyzerá v kreatívnej oblasti. Ministerka Milanová sa totiž ešte snaží zistiť o koľko žiadateľov pôjde. Veľkosť kompenzácie bude vyplývať z toho. Ráta ale minimálne s desiatkami miliónov eur. "Keď budeme mať všetky dáta a budeme mať ten počet komu treba pomôcť a ako treba pomôcť, tak koncom decembra by mohli počítať z nejakými prvými peniazmi," informovala ministerka kultúry.

synch Lašáková - "Priama pomoc ako pani ministerka ešte v auguste povedala, že bude rýchla, účinná a jednoduchá, nie je ani rýchla, ani účinná, ani jednoduchá, pretože doteraz nebola žiadna," skritizovala kroky nasledovníčky exministerka Ľubica Lašáková. Podľa minstra financií je projekt  "v tých finálnych štádiách."

Najčítanejšie správy