Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič vystúpil v Ranných novinách: Prezradil detaily nových opatrení v súvislosti s Covid-19
Zdielať na

Matovič vystúpil v Ranných novinách: Prezradil detaily nových opatrení v súvislosti s Covid-19

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb prijal na nedeľňajšom rokovaní viacero opatrení, platiť budú od 15. októbra. Nové reštrikcie, ktoré budeme musieť v najbližších dňoch dodržiavať, prišiel v pondelok do relácie Ranné noviny zrekapitulovať premiér Igor Matovič.

Predseda vlády Igor Matovič oznámil, že opatrenia budú platiť dovtedy, kým sa sedemdňový kĺzavý medián nezníži pod hodnotu 500. Premiér tiež ubezpečil, že štát bude kompenzovať výpadky príjmov ľudí, ktorých sa tieto obmedzenia dotknú.

"Použijeme nástroje, ktoré sme mali v prvej vlne, prípadne sa dohodneme aj na ďalších kompenzáciách. V žiadnom prípade nechceme, aby niekto znášal celú ťarchu iba na vlastnom chrbte," povedal Matovič.

Od 15. októbra vstúpia do platnosti nasledujúce opatrenia:

  • Rúška budú potrebné aj v exteriéri - v obciach, aj mestách. Výnimku bude mať nosenie rúška mimo obcí a miest pre rodinu, alebo ak ľudia budú od seba vzdialení viac ako päť metrov.
  • Zakazujú sa hromadné podujatia a zákaz zhromažďovania nad 6 ľudí,
  • Reštaurácie nemôžu byť otvorené v interiéri, jedlo si zákazníci budú môcť zobrať zabalené a len so sebou, alebo ho konzumovať v exteriéri,
  • Zatvoria sa fitness centrá, wellness centrá, kúpaliská, sauny a akvaparky,
  • V obchodných centrách bude musieť byť vyčlenených 15 metrov štvorcových na jednu osobu, a to za dodržiavania rozostupov a všetkých protiepidemických opatrení. Do nákupných centier bude možné vstúpiť len po odmeraní teploty, povolený vstup bude teda iba osobám, ktoré nevykazujú žiadne príznaky ochorenia,
  • V potravinách a drogériách budú zavedené hodiny pre seniorov nad 65 rokov od 9-tej do 11-tej hodiny. Nakupovať však budú môcť aj v iné časy,
  • Pre stredné školy platí distančné vzdelávanie už od pondelka 12. októbra. Pondelkom sa rušia aj všetky krúžky, mimoškolská aktivita a všetko, čo nesúvisí priamo so samotným vzdelávaním, s výnimkou individuálnej výučby.

Celý rozhovor s premiérom Igorom Matovičom si môžete pozrieť v priloženom hlavnom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy