Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: TV JOJ má k dispozícii celé znenie písomného rozsudku
Zdielať na

Kauza vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: TV JOJ má k dispozícii celé znenie písomného rozsudku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Televízia JOJ má k dispozícii celý rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Súd oslobodil spod obžaloby Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera, ktorí sú podľa obžaloby objednávatelia vraždy novinára. V 139 stranovom rozsudku je podrobne zdôvodnené, ktoré dôkazy prokuratúre neobstáli proti Kočnerovi a Zsuzsovej.

Keď senát súdu oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, údajných objednávateľov vraždy, predsedníčka senátu Ružena Sabová oznámila, že na písomné vyhotovenie rozsudku s rozsiahlym odôvodnením potrebujú čas. Po mesiaci je jeho písomná forma hotová a z neho teraz môžeme vyčítať, ktoré dôkazy prokuratúry, súd na konci procesu vyhodnotil ako dôkazy v prospech obžalovaných. Prvotne písomné vyhotovenie rozsudku zverejnila v rámci projektu Kočnerová knižnica sieť investigatívnych novinárov OCCRP. Televízia JOJ anonymizované rozhodnutie získala neskôr tiež. 

Celé písomné znenie rozsudku Špecializovaného trestného súdu v mene Slovenskej republiky, v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si prečítate TU. 

TV JOJ

​Rozhodnutie senátu ŠTS: 

Obžalovaného Tomáša Szabóa podľa rozhodnutia súdu uznali vinným z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára,  vinný je aj za nedovolené ozbrojovanie. Szabó tak dostal úhrnný trest 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia.

Kočner podľa rozsudku spáchal len prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Za vraždu Jána Kuciaka odsúdený nebol, spolu s Alenou Zsuszovou sú nevinní. Ako senát súdu vyhlásil, skutok sa stal, no nie sú priame dôkazy, že ho spáchali. Marian Kočner dostal len peňažný trest 5000 eur za nedovolené ozbrojovanie, a aj náhradný trest odňatia slobody na 5 mesiacov. 

Sudkyňa na súde čítala aj odôvodnenie vyhlásenia Kočnera a Zsuzsovej za nevinných. "Súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú podľa práva o vine môže byť založený len na takom základe, že aj po vykonaní dôkazov ostanú dôvodné a rozumné pochybnosti, tak sa obžalovaný považuje za nevinného a podľa tohto aj súd postupoval," vyjadrila sa sudkyňa Ružena Sabová. 

Prokuratúra aj zástupcovia poškodených strán sa ale voči rozsudku odvolali. Rozhodovať bude ešte Najvyšší súd SR. ​Doručenie celého súdneho spisu prebehne zrejme ku koncu roka. Proces v odvolacom súde sa dá očakávať najskôr budúci rok, pred letnými prázdninami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy