Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
September bol celosvetovo najteplejším v histórii meraní. Klíma ťa potrebuje, vyzýva iniciatíva
Zdielať na

September bol celosvetovo najteplejším v histórii meraní. Klíma ťa potrebuje, vyzýva iniciatíva

BRATISLAVA / Aj keď sa to možno nezdá, predchádzajúci mesiac bol celosvetovo najteplejším septembrom v histórii meraní. Ukazujú to dáta agentúry Copernicus, ktorá skúma zmeny klímy. Neustávajúce rekordy jasne ukazujú, že so svetom sa niečo deje a ľudstvo by s tým malo niečo robiť. Upozorňuje na to aj iniciatíva Klíma ťa potrebuje, ktorej zástupcovia prišli do Novín o 12:00.

Iniciatíva Klíma ťa potrebuje upozorňuje na klimatickú krízu a vyzýva Slovensko, aby už začalo konať. "Máme tri body petície. Prvým je vyhlásenie stavu klimatickej núdze, druhým bodom je, aby sme do roku 2021 prijali konkrétny plán, ako dosiahneme do roku 2040 uhlíkovú neutralitu a tretím bodom petície je dosiahnutie a prijatie klimatických cieľov, ktoré vlastne vyžaduje Európska únia, aby boli teda sprísnené," uviedla Marta Fandlová z projektu Mladí za klímu. 

K iniciatíve sa pridal aj známy moderátor a greenfluencer Michal Sabo. "Ľudia to neberú ako niečo, čo je súčasťou našich životov a pritom všetky faktory ukazujú, že áno," vraví Sabo. 

Podľa Saba vedecká obec upozorňuje už 30 rokov na to, že niečo sa deje a ľudia to aktívne nepočúvajú. Preto sa rozhodol, že o tom bude rozprávať on. V prípade, že by vláda schválila stav klimatickej núdze, znamenalo by to, že by sa niektoré kroky k zvládnutiu situácie mohli urobiť rýchlejšie. 

"Obec Pichné v Sninskom okrese tento rok vytopilo dvakrát, aj to je klimatická kríza, aj suchá úroda je klimatická kríza, aj to že nám pomrzne ovocie, aj to je klimatická kríza. Len ono sa to stupňuje a bude toho viac a aj to počasie bude divokejšie. Len my sme si na to nejako zvykli, ale nemali by sme si zvykať," vysvetľuje Sabo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy