Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ružomberská nemocnica kolabuje, pomôcť má nový pavilón pre pacientov s koronavírusom
Zdielať na

Ružomberská nemocnica kolabuje, pomôcť má nový pavilón pre pacientov s koronavírusom

RUŽOMBEROK / Situácia najmä na Orave je zlá. Každým dňom pribúdajú desiatky ľudí nakazených Covidom-19. Orava a aj Liptov patria do spádovej nemocnice v Ružomberku. Tá však už kapacitne kolabuje a záchranou bude nový covid-ový pavilón. Vytvorili ho rekonštrukciou starej polikliniky. Ide zrejme o prvý pavilón otvorený špeciálne pre pacientov s Covidom-19.

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP zriadila v nevyužívaných priestoroch bývalej polikliniky samostatný COVID-ový pavilón. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Diškovej je v pavilóne k dispozícii 42 lôžok, z nich 13 má možnosť napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu. "V súčasnosti máme hospitalizovaných 26 pacientov, gro je z Oravy," priblížila Anna Lesňáková, prednostka Kliniky infektológie ÚVN v Ružomberku. Celkové náklady na rekonštrukciu pavilónu predstavujú 1,3 milióna eur.

Ako v piatok pri otvorení pavilónu poznamenal minister obrany Jaroslav Naď, rezort je v prípade potreby pripravený posilniť kapacity nemocnice nasadením zdravotníkov a vojakov z radov Ozbrojených síl (OS) SR. „Pavilón pre hospitalizáciu pacientov s COVID-19 sa nám podarilo dokončiť v naozaj správnom čase. Počty potvrdených prípadov nákazy stúpajú nielen v spádovom regióne Liptov a Orava, ale aj na celom Slovensku. Aj toto je preto ďalší krok, ktorým chceme ako rezort prispieť k zvládnutiu situácie s pandémiou a zabezpečiť našim občanom naozaj kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol Naď.

Nový pavilón sa nachádza v dlhodobo nevyužívanej budove bývalej polikliniky, ktorú zrekonštruovali. Prvé z trojice podlaží je určené pacientom s ľahším priebehom ochorenia. "Na druhom podlaží je pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje intenzívnu starostlivosť, pripravených 13 lôžok s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu, monitormi vitálnych funkcií, ako aj stojanmi s infúznymi a injekčnými dávkovačmi. Každé lôžko je tiež vybavené elektrickou chirurgickou odsávačkou sekrétov," priblížil riaditeľ nemocnice Vladimír Lengvarský. Pre pacientov bez nutnosti intenzívnej starostlivosti je na treťom podlaží pripravených ďalších 20 lôžok s monitormi vitálnych funkcií.

Začiatkom budúceho týždňa sa sem dočasne presťahuje klinika infektológie, ktorej priestory čaká kompletná rekonštrukcia. "Následne sa klinika vráti do svojich pôvodných priestorov a COVID-ový pavilón bude slúžiť ako záložný. V budúcnosti bude budova slúžiť v prípade akejkoľvek aktivácie pandemického plánu, aj pre iné nákazy alebo potrebu izolácie väčšieho množstva pacientov, prípadne na observačné pobyty príslušníkov OS SR," dodala Dišková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy