Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Umelci žiadajú prezidentku o pomoc. Nové opatrenia sú pre nich likvidačné
Zdielať na

Umelci žiadajú prezidentku o pomoc. Nové opatrenia sú pre nich likvidačné

BRATISLAVA / Kultúrna obec požiadala prezidentku, aby sa stala ich mediátorkou. Mnohí umelci už nemajú z čoho žiť. Navyše nové nariadenia platné oddnes sú pre väčšinu z nich likvidačné. Koncert o 50 divákov znamená výber na lístkoch približne 500 eur. To im nepokryje ani organizačné náklady.

Aktuálne problémy v oblasti kultúry, kreatívneho priemyslu a športu nevyriešia jednotlivé rezorty, ale patria na stôl vlády. Zhodli sa na tom zástupcovia kultúry, kreatívneho priemyslu či profesionálneho a amatérskeho športu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes vytvorila priestor na to, aby jej zástupcovia týchto odvetví osobne priblížili situáciu, v ktorej sa nachádzajú. Po dnešnom stretnutí s hlavou štátu to uviedla filmová producentka Zuzana Mistríková. "Viete, my sme ako poľnohospodári, ktorým zamrzla pôda. Z čoho máme žiť? My sme sedem mesiacov bez príjmu, nám nepípne výplata ako zamestnancom. My naozaj už nemáme z čoho žiť," vraví.

Ako ďalej priblížila, základná vec, ktorú sa zástupcovia spomínaných oblastí pokúšali sprostredkovať je tá, že ide o relevantné časti spoločnosti, ktoré sa výrazne podieľajú na slovenskej ekonomike. "Oba segmenty sú od marca tohto roka prakticky na kolenách a druhá vlna znamená, že na kolenách budú aj ďalšie obdobie,“ priblížila Mistríková.

Upozornila tiež, že do tejto chvíle žiadne kompenzácie do tejto oblasti neprišli. Po siedmich mesiacoch sa ľudia pracujúci v oblasti kultúry a športu ocitli na absolútnom sociálnom dne a začala sa rozpadávať aj infraštruktúra týchto oblastí.

"Myslím si, že pani prezidentka bude hľadať spôsob, ako tak trošku preniesť náš hlas, ktorý asi nevieme preniesť dostatočne my sami za seba. Možno to súvisí s tým, že každý to vidí ako rezortný problém, ale tieto problémy sú dávno problémy, ktoré patria na stôl vláde a ktoré jednotlivé rezorty samé nevyriešia,“ dodala Mistríková.

V kultúre je totiž veľký rozdiel medzi zriadenou a nezriadenou kultúrou, teda sú divadlá financované zo štátneho rozpočtu bez ohľadu na počet divákov a sú divadlá, ktoré pri počte 50 divákov dlhodobo svoje divadlá zavrú. "Viete, sú divadlá, ktoré napríklad my máme kapacitu bežne 100 a keď ju znížime o 50, tak nám to náklady nepokryje," priznáva riaditeľ divadla Astorka Vladimír Černý. 

Slovenské národne divadlo v týchto dňoch vracia peniaze za lístky zakúpené v marci apríli či máji. "Áno, začíname s vyplácaním za tieto mesiace," hovorí riaditeľ SND Peter Kováč. Podľa umeleckej obce je kľúčovým riešením nemať jeden meter na všetkých rovnako. "Viete, tí ľudia, čo tie opatrenia navrhujú, by mali poznať všetko, mali by prísť a povedať tu môže byť toľko ľudí a tu toľko. Nemôžu porovnávať SND s malým divadlom, tam by mohlo byť v bezpečí aj 350 ľudí," dodáva Černý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy