Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Policajti v Humennom zadržali mladých Afgáncov z detského domova. Chceli sa dostať do Rakúska
Zdielať na

Policajti v Humennom zadržali mladých Afgáncov z detského domova. Chceli sa dostať do Rakúska

HUMENNÉ / Policajti v stredu zadržali skupinu mladých Afgáncov, ktorí sa ukrývali neďaleko železničnej stanice v Humennom. Podľa reportérky Jany Veľasovej mali v pláne naskočiť na nákladný vlak a dostať sa do Rakúska. Nakoniec ale skončili v detskom domove v Medzilaborciach, odkiaľ v utorok utiekli.

Železniční policajti podozrivú skupinu cudzincov zaregistrovali v miestach medzi malou a veľkou železničnou stanicou v Humennom. Bolo to okolo šiestej večer. Išlo o šiestich chlapcov, s ktorými sa vedeli dorozumieť v angličtine. Ukázalo sa, že pochádzajú z Afganistanu. Boli premočení a hladní. Pri ďalšom vyšetrovaní zistili, že chlapci ušli z detského domova a namierené mali na západ. V tichosti sa spustili sa z poschodia z výšky asi 7mich metrov tak, že zviazali posteľnú bielizeň.  "Maloletí cudzinci ušli ešte v utorok zo zariadenia v Medzilaborciach a polícia po nich vyhlásila pátranie,"  vyjadril sa policajný hovorca Igor Pavlik. 

Do zariadenia prišli z Nových Zámkov. Nie všetci už boli testovaní na koronavírus. Preto boli zatiaľ umiestnení v karanténnej časti.

Na cestách boli od utorkového rána a tvrdili, že z Medzilaboriec do Humenného prišli pešo. Tu chceli nasadnúť na nákladný vlak a tak sa dostať do Rakúska. Vraveli, že zo svojej budúcnosti na Slovensku majú obavy a nevedia, či si tu dokážu nájsť prácu. Maloletých cudzincov si prevzali sociálni pracovníci a previezli ich naspäť do detského domova v Medzilaborciach. 

Sociálni pracovníci ich poučili, že v rámci ochrany zdravia ostatných musia byť ohľaduplní. Až po komplexných lekárskych prehliadkach sa dostanú medzi ostatné deti.  Za útek ich potrestať nemôžu. Cestou je komunikácia a vysvetľovanie. Sociálni pracovníci môžu v ich mene požiadať o pridelenie tolerovaného pobytu na Slovensku, aby tu boli legálne, a aby sa o nich vedelo.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy