Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rada prokurátorov si vybrala svojho kandidáta, za generálneho prokurátora chcú Jozefa Čentéša
Zdielať na

Rada prokurátorov si vybrala svojho kandidáta, za generálneho prokurátora chcú Jozefa Čentéša

BRATISLAVA / Výber kandidátov na šéfa Generálnej prokuratúry je v plnom prúde, po zverejnení mena kandidáta verejnej ochrankyne práv svoj výber konkretizovala v stredu rada prokurátorov. Zaujímavé je, že v oboch prípadoch zavládla vzácna zhoda.

Kandidátom Rady prokurátorov SR na generálneho prokurátora bude Jozef Čentéš. Rada o tom rozhodla po vypočutí štvorice uchádzačov, ktoré sa uskutočnilo v utorok 29. septembra. O post kandidáta rady sa okrem Čentéša uchádzali aj Ján Šanta, Tomáš Honz a Rastislav Remeta.

Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora navrhla aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Podľa predsedu rady prokurátorov Juraja Purgata to nezavážilo pri ich rozhodnutí, ktoré bolo nezávislé. Purgat potvrdil, že rada Čentéša zvolila väčšinou. 

Kandidát rady prokurátorov a ombudsmanky Jozef Čentéš považuje za najpodstatnejšiu úlohu týchto dní reštart prokuratúry. „Základom je to, aby prišlo k otvoreniu prokuratúry a získaniu dôvery verejnosti. Bez dôvery verejnosti nie je možné pracovať. Dôveru si však zaslúžia a získajú len prokurátori, ktorí sú morálne čistí a odborne znalí,“ uviedol vo vyhlásení pre novinárov Čentéš. Ako dodal, generálny prokurátor, ktorý vyjde z novembrovej voľby v parlamente, potrebuje oporu ostatných prokurátorov a dnešné rozhodnutie rady vníma ako potvrdenie toho, že on sa o prokurátorov môže oprieť. „Bez podpory rady prokurátorov alebo bez uchádzania sa o ich podporu žiaden prokurátor nemôže o sebe povedať, že má legitimitu,“ povedal Čentéš.

Čentéš potvrdil, že ho oslovili právnické fakulty a právnické komory, ktoré zvažujú, že mu vyjadria podporu na post na generálneho prokurátora. Svoju podporu by mali tieto inštitúcie vyjadriť návrhom najneskôr budúci týždeň. Kandidát rady chce tiež na budúci týždeň predstaviť koncept ďalšieho rozvoja prokuratúry. Čentéš bol v minulosti zvolený na post generálneho prokurátora, no bývalý prezident Ivan Gašparovič jeho vymenovanie odmietol. Ústavný súd v roku 2014 rozhodol, že týmto konaním došlo k porušeniu Čentéšových základných práv.

Návrhy kandidátov na voľbu nového generálneho prokurátora je možné podávať do 9. októbra. Samotná voľba by sa mala uskutočniť na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá sa uskutoční 24. novembra.

K navrhovanej zmene zákona o voľbe generálneho prokurátora mala pripomienky aj prezidentka Zuzana Čaputová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy