Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viac ako 50 školákov má problém. Pre otestovanie na koronavírus musia ísť cez dva okresy
Zdielať na

Viac ako 50 školákov má problém. Pre otestovanie na koronavírus musia ísť cez dva okresy

HORNÝ ZEMPLÍN / Viac ako 50 detí a učiteľov z jednej zo základných škôl v Snine skončilo v karanténe. Na koronavírus tam totiž pozitívne testovali dvoch žiakov prvého a piateho ročníka. V celom sninskom okrese, ktorý je v červenej zóne, však nie je zriadené ani jedno stabilné odberové miesto, ani mobilná testovacia jednotka. Rodičia preto musia deti voziť cez dva okresy. Niektorí sa tam nemajú ako dostať, keďže autobusom a vlakom cestovať nesmú. Odviezť ich na testovanie odmietajú taxikári, ale aj príbuzní z obavy o vlastné zdravie.

Rodičov týchto detí už kontaktoval regionálny úrad verejného zdravotníctva. Dokopy ide o viac ako 50 ľudí, ktorých musia čo najskôr otestovať.  V okrese Snina však odberové miesto nie je."Viacerí rodičia ma kontaktovali, čo majú robiť, ak nemajú auto? Nás zarazilo, že pri tom množstve, je ich okolo 50 plus učitelia, musia chodiť do susedného okresu a dokonca aj o okres ďalej," povedal riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Snine Jozef Lojan.


"Počas prvej vlny pandémie mobilné odberové jednotky testovali cestovali napríklad za osadníkmi po celom Slovensku, prečo profesionálnych vojakov nevyužívame aj teraz na školách? Deti posielame cez dva okresy a stresujeme ich ešte viac ako sú," myslí si otec žiačky v karanténe.

Vojenský lekársky personál je podľa rezortu obrany možné nasadiť iba na základe uznesenia vlády a Ústredného krízového štábu. "Sily a prostriedky OS SR je možné nasadiť po vyhlásení mimoriadnej situácie na základe požiadavky krízového štábu obce, okresu alebo kraja na nevyhnutne potrebný čas," informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.


Deti budú testovať v najbližších odberových miestach- v Humennom a tiež vo Vranove nad Topľou, vzdialenom 40 km od Sniny. "Je to naozaj problém, pretože treba niekoho zohnať, kto ich odvezie," dodáva riaditeľ Lojan.
"Volal som taxikárovi a ten mi povedal, že v žiadnom prípade, pokiaľ sa pôjde na testovanie nie je ochotný ísť. Tak ako sa má dopraviť do 40 km vzdialeného okresu," pýta sa otec dievčaťa.

Rodičia navrhovali aj to, aby deti na testovanie odviezol školský autobus. Podľa vedenia školy to ale nie je možné. Autobus má 16 miest a denne zváža do školy všetkých ostatných žiakov."Pán šofér by potom asi skončil v karanténe," dodal riaditeľ.

"Problém je v tom, že my v Humennom máme odberové miesto ale nemáme mobilnú odberovú jednotku. Takže preto sme detičky objednávali tam, kde bolo momentálne voľné," uzavrela poverená riaditeľka RÚVZ v Humennom Lenka Lesňáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy