Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníci odpovedajú: Ako sú bratislavské Kramáre pripravené na druhú vlnu Covid-19, a ako je to naozaj s následkami ochorenia
Zdielať na

Odborníci odpovedajú: Ako sú bratislavské Kramáre pripravené na druhú vlnu Covid-19, a ako je to naozaj s následkami ochorenia

BRATISLAVA / Na Slovensku rapídne stúpa počet nakazených na koronavírus. Očakáva sa preto rozšírenie oddelení pre pacientov s týmto ochorením. Aká je momentálna situácia a ako by mohlo rozširovanie oddelení vyzerať, sme zisťovali od primárky infektológie Alena Koščálová. Na otázku, či môže mať toto ochorenie následky nám odpovedal infektológ Peter Sabaka.

Situácia na klinike infektológie na bratislavských Kramároch je podľa primárky Aleny Koščálovej stabilizovaná. "Dnes ráno máme hospitalizovaných 21 pacientov, z toho 11 s ochorením Covid-19. Tí pacienti majú 43-82 rokov, čiže pribúda nám tých starších pacientov a s tým aj komplikácie. U nás máme najčastejšie komplikácie pľúcne - pľúcnu formu Covid-19," vyjadrila sa Alena Koščálová.

"Ešte sme v celkom dobrej situácii, momentálne prijímame aj iných pacientov ako s diagnózou Covid-19 ale v obmedzenom množstve. Počítame s tým ale, že toto bude možné ešte týždeň, maximálne dva, potom budeme prijímať pacientov len s ochorením Covid-19. Počítame s tým, že dokonca októbra sa naše lôžka na klinike naplnia," odpovedala primárka infektológie na otázku, ako to aktuálne vyzerá s kapacitami na jej oddelení. 

Univerzitná nemocnica nemá záložné lôžka ani personál, ktorý by sa staral o týchto pacientov. Podľa primárky je teda jasné, že to ovplyvní chod iných oddelení v nemocnici. "U nás sa bude primárne rozširovať na infekčnom pavilóne, sú tam funkčné oddelenia čiže ovplyvní to tento chod oddelení určite," vysvetlila primárka. ​

Následky Covid-19 a ich trvanie 

Podľa infektológa Petra Sabaku, ktorý rieši tie najvážnejšie prípady Covid-19, nie je ľahké získať schopnú jiskovú sestru či zaškoleného lekára intenzivistu. Univerzitná nemocnica na Kramároch už získala pár nových, kvalifikovaných sestier a lekárov. "Zatiaľ ale nevieme povedať ako presne to zvládneme, keďže nevieme aká bude tá druhá vlna. Vieme ale jedno povedať a sľúbiť ľuďom, že tu pre nich budeme, keď nás budú potrebovať," vyjadril sa Sabaka s tým, že vyzval ľudí, aby im v tom trochu pomohli. A to nosením rúšok, dezinfekciou a umývaním rúk, či dodržiavaním odstupov. 

"Ventilátor- také drobné úpravy ventilačné systému nie je ťažké naučiť sa pomerne rýchlo. Ale je nesmierne ťažké nastaviť pacienta na ventilátor a vôbec zaviesť tú hadičku, cez ktorú pacient dýcha. Mal by to robiť skúsený intenzivista, anesteziológ. Pretože tam sa dá pacientovi urobiť najviac škôd," vysvetlil Sabaka fungovanie pľúcnej ventilácie. 

Posledné dni rezonuje téma - ako dlho môžu následky Covid-19 pretrvávať. "Ako dlho môžu pretrvávať, to zatiaľ nikto nevie. S Cvodi-19 máme ešte málo skúseností a tie skúsenosti sú pomerne krátke. My dúfame, že tieto dlhotrvajúce následky odznejú. Covid-19 napáda predovšetkým pľúca a teda ľudia majú pľúcne následky. Tí, ktorí Covid-19 prekonajú majú následky - kašeľ, problémy s dýchaním. Je ale možné, že tie pľúca už nikdy nebudú také ako predtým. Vieme, že Covid-19 môže postihovať aj mozog, cievy, v ktorých sa tvoria trombózy, srdcový sval. Niektorí pacienti môžu mať, ktorí mali poškodené mozgové obaly, poruchy koncentrácie alebo bolesti hlavy, únavový syndróm." 

Aktuálna situácia je obrazom posledných dní

Dlhodobé následky majú podľa infektológa v prvom rade ľudia, ktorí mali ťažký priebeh ochorenia. "Stretli sme sa ale s následkami aj u pacientov, ktorí mali ľahký priebeh. Majú napríklad bolesti na hrudníku, kašeľ. Dokonca následky môžu mať aj tí, ktorí nemali žiadne príznaky," upozornil ďalej Peter Sabaka. Podľa jeho slov momentálne žneme len úrodu, ktorú sme si pred 2-3 týždňami "zasiali". Je teda jasné, že ak sa budeme ďalej správať nezodpovedne, následky môžu byť ešte horšie. 

Celý rozhovor s primárkou infektológie si pozrite tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy