Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vdova po zavraždenom po mesiacoch nenašla pokoj. Vrah jej posiela listy s mrazivým odkazom
Zdielať na

Vdova po zavraždenom po mesiacoch nenašla pokoj. Vrah jej posiela listy s mrazivým odkazom

KEŽMAROK / Vdova po zavraždenom Petrovi Barnášovi z Kežmarku ani po niekoľkých mesiacoch nenašla pokoj. O manžela prišla rukou vraha v januári tohto roka. Stratu otca musela oznámiť dcéram. Prežila policajné výsluchy a súdne pojednávania. Teraz ale čelí priamo vrahovi. Dostáva od neho listy z väzenia.

"Zmieriť sa s tým, že už nepríde domov...," hovorí Janka, o najťažších chvíľach svojho života. Dvadsiateho januára v kežmarskom penzióne jej manžela vrah zozadu brutálne dobodal pätnástimi ranami. Fatálnu a nepochopiteľnú stratu oznámiť jej dospelej dcére a len desaťročným dvojičkám, že ich milovaný ocko už domov nepríde, bolo naozaj ťažké. "Snažila som sa tak naozaj, pravdivo s nimi rozprávať, vzhľadom k ich veku a zohľadniť bolesť," dodáva Janka. 

Prokurátor ho pustil na slobodu

Policajti vraha za krátku chvíľku chytili. To ale bolesť nad tak veľkou stratou nedokáže utíšiť. Janka hovorí o fakte, že 3 dni pred vraždou mohol kežmarský prokurátor Lukáša poslať do väzby za viaceré trestné činy, no neurobil to. Pustil ho na slobodu. Aj podľa jeho nadriadeného jednoznačne pochybil. No a kým Lukáš je už za vraždu právoplatne odsúdený na 22,5 roka a sedí vo väzení, obeť je mŕtva. Prokurátor ani po mesiacoch od pochybenia nebol nijako potrestaný. Podľa hovorcu sa jeho vecou zaoberá odvolacia disciplinárna komisia. "Od prokurátora som naozaj čakala, že sa ospravedlní," myslí si Janka.

List priamo od vraha

Janka musela zvládnuť počas vyšetrovania rôzne úkony. Bez slov ľútosti a pochopenia. Ako hovorí, niekedy si myslela, že obvinená je ona. No a na súde sa ocitla tvárou v tvár priamo vrahovi a snažila sa necítiť hnev. Keď skončil súd, Janka bola presvedčená o tom, že teraz bude so svojimi dcérami pomaly vstávať a učiť sa žiť bez milovaného manžela i otca. Mnohí im z ľútosti pomohli, no prišiel šok. Dostala list priamo od jeho vraha. "Že by chcel vidieť deti a že má už len nás a chce byť s nami...," opisuje Janka.

Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej, "má právo to riešiť. Jednak tak, že môže samotnému riaditeľovi ústavu dať určitú sťažnosť, upozorniť ho aby tieto veci boli riešené. Môže aj podať trestné oznámenie a musia sa s tým zaoberať orgány činné v trestnom konaní."

"Ja si myslím, že nemá právo nám písať , nemá právo nás kontaktovať a nemá právo niečo požadovať. On nemá práva... Takéto práva by nemal mať," myslí si Janka. Vrahovia môžu písať z väzenia aj pozostalým. Má však obavy. S manželom sa Lukáš nehádal, no napriek tomu Petra zavraždil. Ona vraha predtým nepoznala, nevie koho pozná on. "Posudzuje sa to aj v tých súvislostiach, či on nemôže kontaktovať niekoho iného, kto potom bude vykonávať takúto protiprávnu činnosť," informovala Kurilovská.

"Som stále verila, že ten svet, je dobré miesto. A ja by som chcela znova veriť, že si tu nájdeme nejaké miesto, kde môžeme znova začať veriť. Ale v systém už ja asi nebudem schopná veriť," uzavrela Janka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy