Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Denných testov pribúda. Pomôcť by mali také, ktoré fungujú ako tehotenské
Zdielať na

Denných testov pribúda. Pomôcť by mali také, ktoré fungujú ako tehotenské

BRATISLAVA / Maximálna kapacita laboratórií na Slovensku je 7 a pol tisíca PCR testov za deň. Túto kapacitu sme zatiaľ nevyčerpali, no pomaly sa k tomu blížime. Dopyt podľa odborníkov bude ešte rásť a úmerne s ním aj tlak na testovacie odberné miesta. Pomôcť by mali nové testy, ktoré fungujú podobne ako bežné tehotenské testy. Kedy ich budeme mať k dispozícii, nie je jasné, a jasné nie je ani to, či bude štát schopný zaobstarať ich narýchlo aj sám.

Odber z nosa by aj pri nových testoch zostal, avšak takzvaný antigénový test na detekciu prítomnosti vírusu poskytuje výsledok omnoho skôr. "Odoberie sa výter, dá sa do roztoku, kvapne a výsledok máte za 15 minút a s presnosťou 98%, teda je veľmi presná," opisuje infektológ Pavol Jarčuška.

Takéto testy by vyriešili nápor na kapacitu termínov v odberových miestach a najmä by zvýšili počet testovaných za deň. Výhodou tohto testu je aj to, že ho nemusí odčítavať človek. "Je taký prístroj, ktorý vám odčíta 70 testov za minútu," dodáva Jarčuška. 

To by bolo výhodné najmä pre nemocnice, ktoré potrebujú pretestovať napríklad pacientov pred operáciami. Ďalší nový test by sa mal dať urobiť zo slín a dokázali by si ho ľudia urobiť aj sami, a vzorku odovzdať v laboratóriu.
 
"Tieto testy by mohli byť významným benefitom do budúcna," 
hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. "A keďže na Slovensku všetko dlhšie trvá ako v iných krajinách, tak sa snažíme to zabezpečiť," povedal Jarčuška. 

Kedy sa teda takýchto testov dočkáme? Vyvíjame ich aj na Slovensku, tie však zatiaľ predobjednané nemáme. Kedy sa dostaneme k tým zo zahraničia, je tiež otázne.

"Riešime spôsob ich zaobstarania, už máme konkrétne dohody a želám si aby sa našiel spôsob, ako ich kúpiť, a že by som poprosil súkromné spoločnosti aby ich nakúpili," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

U nás ho vyvíja biomedicínske centrum spolu so súkromnou firmou. Schváľovacím procesom by chceli prejsť v októbri. Podľa informácii TV JOJ však žiadnu objednávku od štátu nateraz nemajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy