Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zber odpadu s rapperom
Zdielať na

Zber odpadu s rapperom

RUŽÍN / Hladiny našich riek a ich okolie neraz pripomínajú obrovské smetisko. A asi uznáte, že plávať s odpadkami nie je príliš lákavé. Na Ružíne pri Košiciach sa vo veľkom upratovalo. Odpadkové vrece plnil aj známy raper Kali. Pridal sa k iniciatíve obchodného reťazca, ktorý chce aj s pomocou svojich zákazníkov prispieť k čistejšej slovenskej prírode.

Kým človek neuvidí situáciu na vodnej nádrži Ružín na vlastné oči, zrejme neuverí. Na hladine však skutočne plávajú desiatky ton odpadu. "Ja fakt neviem čo mám na toto... Ja som si myslel, že toto je fotomontáž," reagoval rapper Kali, keď uvidel realitu na Ružíne. "Mali by sme sa všetci spamätať, lebo keď to takto bude pokračovať ďalej, tak zachvíľku nebudeme mať kam chodiť a budeme zavretí doma."

Toto je odkaz Kaliho, ktorý sa pridal k iniciatíve obchodného reťazca pri čistení riek. Na krajšom životnom prostredí sa môžu podieľať samotní zákazníci a to tak, že buď budú používať menej plastových tašiek, alebo za každú jednu použitú dobrovoľne prispejú do zbierky. 

"Ak sa rozhodne prispieť jedným centom, my tento cent zdvojnásobíme a venujeme práve na odstraňovanie príčin," hovorí Matúš Gála, generálny riaditeľ Lidl Slovensko.

Skúste si tipnúť, koľko ich použijú Slováci len v jednej predajnej sieti.

"Desiatky miliónov plastových sáčkov ročne," konštatuje Matúš Gála.

Vodohospodári spravujú až 55 000 kilometrov vodných tokov. Ružín pritom nie je jediná problematická lokalita. Ročne ich čistenie od svinstva stojí takmer pol milióna eur. 

"V povodí sú vytvárané divoké skládky, ktoré potom pri povodni sú splachované do vodnej nádrže," vysvetľuje Róbert Hok, generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku. 

Spojenie vodohospodárov a obchodnej siete je výnimočné, no na likvidáciu odpadu na Ružíne by zrejme museli povolať všetkých slovenských zamestnancov reťazca. 

"Naším cieľom je najmä podnietiť diskusiu a uvažovanie o tom, či neviem znížiť spotrebu,. začať u seba," vysvetľuje Matúš Gála.

Problém s plastovým odpadom je vlastne problémom nezodpovednosti ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy