Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislavčan zažaloval policajtov za nezákonné meranie rýchlosti. Takto rozhodla inšpekcia
Zdielať na

Bratislavčan zažaloval policajtov za nezákonné meranie rýchlosti. Takto rozhodla inšpekcia

BRATISLAVA / Obyvateľ bratislavského Lamača zažaloval policajtov za podľa neho, nezákonné meranie rýchlosti. Tvrdil, že policajti tým spáchali trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Prípadom sa zaoberala inšpekcia ministerstva vnútra.

​Keď policajti merali rýchlosť, ich auto stálo neoznačené na ostrovčeku v strede križovatky. Podľa miestneho obyvateľa by policajti na tomto mieste, kde svojím státím porušujú cestný zákon mohli stopovať len v tom prípade, ak by boli označení majákmi alebo zvukovým výstražným znamením. To že pri vykonávaní dohľadu majú policajti odstaviť vozidlo v súlade so zákonom o cestnej premávke nám potvrdila aj hovorkyňa Prezídia policajného zboru.

"Pri vykonávaní dohľadu policajt odstaví služobné vozidlo v súlade s pravidlami cestnej premávky. V prípade, ak to nie je možné dodržať, napríklad meranie rýchlosti v nehodovom úseku diaľnice bez odstavenej plochy, policajt odstaví služobné vozidlo tak, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.


Prípad bol podstúpený na policajnú inšpekciu ako podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. No po preskúmaní inšpekcia došla k záveru, že nejde o trestný čin, ale o možný priestupok na úseku dopravy a posunula to na prejednanie k ich nadriadenému. Podľa krajskej hovorkyne v Bratislave sa však cestný zákon na túto hliadku nevzťahoval.


"Nakoľko sa jedná o prehľadný úsek s následným pripájacím pruhom a služobné cestné vozidlo bolo odstavené tak, aby boli zachované dostatočné a bezpečné rozhľadové pomery," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Martiniaková. Ak by hliadke, ktorá neoznačená merala rýchlosť na uvedenom mieste, ich nadriadený priestupok preukázal, hrozí im trest od pokarhania až po zníženie platu o 15% na dobu najviac troch mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy