Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škandály sa na Kollára valia z každej strany. Fico chce, aby odstúpil z funkcie predsedu parlamentu
Zdielať na

Škandály sa na Kollára valia z každej strany. Fico chce, aby odstúpil z funkcie predsedu parlamentu

BRATISLAVA / Na predsedu parlamentu Borisa Kollára zo Sme rodina sa to v uplynulých týždňoch valí z každej strany. Okopírovaná diplomovka, zmluva štátnej firmy s jeho rádiom, či uniknutá komunikácia intímneho charakteru. Po tom všetkom pribudlo aj policajné vyšetrovanie nevysvetlených miliónov od schránkovej firmy.

V kresle predsedu parlamentu sa už vystriedalo mnoho ľudí opradených škandálmi. Vyzerá to tak, že súčasný predseda v tejto tradícii pokračuje. Ešte pred školskými prázdninami ho chcela opozícia odvolať za okopírovanú diplomovku. Tá sa nepáčila ani koaličným partnerom. Pochybenie ani nezatajoval. "Zľahčil som si to aj ja, priznávam. Nie je to pekné, ospravedlňujem sa za to," povedal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár.


Parlament ho neodvolal. Odstúpiť nemienil. Kauza sa preňho skončila týmto vyjadrením. "Odteraz kým budem v politike, budem používať iba meno Boris Kollár, lebo stále ostávam Borisom," vyjadril sa vtedy Kollár. "Boris s tým bude musieť žiť a bude sa s tým konfrontovať, ale myslím si, že iné veci v minulosti prežil," povedal v rozhovore pre rádio Expres premiér Igor Matovič.

Nejde pritom o žiadne novinky. Len nedávno mu ich pripomenul opozičný poslanec Robert Fico. Podľa neho sa Kollár ani nemal stať predsedom parlamentu. "Vozil na Slovensko drogy, fotografie so všetkými predstaviteľmi mafie na Slovensku. Sa neeticky správal ku klientke z Čistého dňa. Vyťahuje peniaze zo straníckej pokladnice do svojich firiem," skonštatoval Fico.

Pred pár dňami boli zverejnené lascívne správy, ktoré si písal s transrodovou modelkou. V reakciách to zľahčoval tým, že sa na tom bavil a že bol zvedavý, kam až to zájde. To už pobúrilo aj členku koaličnej strany. "Toto podľa mňa nie je reakcia hodná chlapa. A už vôbec nie predsedu parlamentu. Testoval transgender človeka, kde sú jeho hranice a kam je až schopný zájsť? To je ako keby hovoril o nejakom zvierati a nie o človeku," zhodnotila Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski reformisti a konzervativci.

Vrcholom ľadovca je policajné vyšetrovanie jeho obchodov z minulosti. Pomocou schránkových firiem na Cypre a v Karibiku špekulatívne získať nemalé peniaze. "Ja si to nepamätám naozaj, čo bolo pred 18. rokmi. Či to bolo 55 miliónov, alebo 45, ale nebolo to 250, lebo sa tá suma znižovala," povedal Kollár. "V predmetnej veci sú vykonávané úkony pred začatím trestného stíhania, pričom v súčasnosti nemôžeme poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k porušeniu, resp. zmareniu záujmov uvedených v Trestnom poriadku," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.


"Neexistuje iná cesta, len okamžité sa vzdanie funkcie predsedu národnej rady Slovenskej republiky," vyjadril sa Fico. Komentátor však ešte pritvrdil. V osobe súčasného predsedu parlamentu vidí dokonca bezpečnostné riziko pre štát. "Ako predseda parlamentu prichádza do styku s veľmi citlivými informáciami a toto ja vidím ako jeden z najväčších problémov, obzvlášť u predsedu strany, ktorá nominovala riaditeľa Slovenskej informačnej služby," vyjadril sa komentátor spravodajského portálu noviny.sk Arpád Soltész.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy