Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kollár určil termín voľby generálneho prokurátora
Zdielať na

Kollár určil termín voľby generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil voľbu kandidáta na post generálneho prokurátora Slovenskej republiky.

„Určujem termín na podávanie návrhov na voľbu kandidáta na generálneho prokurátora Slovenskej republiky do 9. októbra 2020 do 16.00 hodiny tak, aby sa voľba uskutočnila na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá začína 24. novembra 2020“, deklaroval Kollár.

Predseda parlamentu zároveň žiada navrhovateľov, aby v určenom termíne, a to do 9. októbra 2020, predložili návrhy na voľbu kandidáta generálneho prokurátora SR Ústavnoprávnemu výboru NR SR, a to podaním do podateľne Kancelárie NR SR.

„Dostačujúcu lehotu štyroch týždňov na prihlásenie jednotlivých kandidátov určujem z dôvodu, že okrem vedomostných a osobnostných predpokladov musia predstaviť aj koncepciu riadenia a rozvoja prokuratúry“, dodal predseda parlamentu.

Ústavnoprávny výbor NR SR bude následne prihlásených kandidátov vypočúvať ešte pred začatím novembrovej schôdze parlamentu. "V zmysle zákonnej lehoty tak Kancelária NR SR zverejní na svojej webovej stránke životopisy všetkých uchádzačov na post generálneho prokurátora SR po dobu najmenej 20 dní pred samotným vypočúvaním," oznámila Michaela Jurcová, riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár skončil vo funkcii začiatkom augusta. Prokuratúru momentálne vedie prvá námestníčka Viera Kováčiková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy