Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vakcíny proti chrípke sú už dostupné. Odborníci ale odporúčajú s očkovaním ešte počkať
Zdielať na

Vakcíny proti chrípke sú už dostupné. Odborníci ale odporúčajú s očkovaním ešte počkať

BRATISLAVA / Vakcíny proti chrípke sú už dostupné. Odborníci však odporúčajú s očkovaním ešte chvíľu počkať. Obavy z ich nedostatku podľa ministerstva zdravotníctva nie sú na mieste. Počas sezóny sa očakávajú len krátkodobé výpadky. Lekárne objednali viac vakcín než po minulé roky. Rezort zdravotníctva tiež odporúča očkovanie proti pneumokokom. Najmä u starších ľudí.

​"Momentálne v týchto dňoch prebieha distribúcia vakcín proti chrípke po celom Slovensku," povedal prezident SLEK Ondrej Sukeľ. Lekárnici ale zvýšený záujem neočakávajú. "Tá zaočkovanosť je u nás dlhodobo nemenná a pod 5 percent nevieme, ako to bude tento rok," dodal Sukeľ.

Ministerstvo zdravotníctva je v kontakte s dodávateľmi vakcín. Objemy dávok pre Slovensko sú pre tento rok navýšené. "Objednaných je až 240 tisíc kusov a jeden z dodávateľov sľúbil navýšenie v prípade potreby ešte o 18 percent," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Úrad verejného zdravotníctva ako i epidemiológovia ale odporúčajú ešte minimálne týždeň so zaočkovaním proti chrípke počkať.

"Očkovanie proti chrípke odporúčame podstúpiť v októbri alebo v novembri, aby sa v organizme stihla vytvoriť dostatočná hladina protilátok do času zvýšenej aktivity chrípky, ktorá sa predpokladá v decembri," vyjadrila sa hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. "Zvyčajne epidémia chrípky postihuje Slovensko až koncom januára, vo februári. Takže aj začiatkom januára je možné očkovať proti chrípke," priblížila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Vakcíny proti chrípke sú výhradne na lekársky predpis, v plnej výške ich uhrádzajú všetky tri poisťovne. Čo sa týka vakcíny proti pneumokokom, deti do päť rokov ich majú v rámci povinného očkovania s minimálnym doplatkom. "Deti sú očkované tromi dávkami v prvom roku života a toto očkovanie vytvára solídnu imunitu," povedala Krištúfková.

Plne hradená vakcína proti pneumokokom je u ľudí starších ako 59 rokov a osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb. Podľa skúsenej epidemiologičky je vakcína proti pneumokokom u tejto vekovej skupiny život zachraňujúca. "Môžu sa zaočkovať obidvoma vakcínami súčasne. Jedna do jedného ramena a druhá do druhého ramena. Alebo s odstupom dvoch týždňov jedna a potom druhá," dodala Krištúfková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy